Relja Kurjački novi član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu

Relja Kurjački iz Srbobrana je novi član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu. On je na 14. sednici Skupštine opštine održanoj u utorak, 26. septembra 2017. godine glasovima 17 odbornika (bez glasa protiv) izabran za naslednika Nebojše Nedeljkovića koji je razrešen ove funkcije zbog prelaska na novu dužnost.

U okviru druge tačke dnevnog reda koja se bavila ovom temom, predsednik opštine Radivoj Paroški podneo je predlog za razrešenje Nedeljkovića i istovremeno predložio da se na njegovo mesto izabere Relja Kurjački iz Srbobrana.

Kako je poručio u svom govoru pred prisutnima akcenat ukupne poljoprivredne aktivnosti stavlja se na razvoj poljoprivrede, te je neophodno usmeriti ukupno znanje ljudske i materijalne potencijale opštine u ovom pravcu.

    - Smatram da Relja Kurjački može stručno, odgovorno i efikasno doprineti razvoju poljoprivrede u našoj opštini, pa time i njenom bržem ukupnom razvoju, što je i naš cilj – naveo je Paroški.

Obrazlažući svoj predlog prvi čovek opštine je rekao da Kurjački potiče iz stare srbobranske porodice i da je rođen 14. jula 1970. godine u Novom Sadu gde je završio osnovnu, a srednju poljoprivrednu školu u Futogu.

    - Diplomirao je 1996. godine na Ratarsko-povrtarskom smeru. Nakon završetka studija zapošljava se kao pripravnik u AD Pionir Srbobran gde je radio godinu dana i položio pripravnički ispit, a nakon toga zapošljava se u Zemljoradničkoj zadruzi Turija na mestu šefa mehanizacije. Tu je bio od 1998. do 2005. godine. Tada zajedno sa Dragovanom Tomićem osniva svoju firmu Turinka DOO iz Turije u kojoj i danas radi. Ova firma danas zapošljava 125 ljudi u stalnom radnom odnosu, obrađuje oko 4.000 hektara zemljišta, ima dve farme muznih krava, ukupno 1.000 grla, kao i farmu svinja na Mlaki u Srbobranu. Takođe poseduje 11 hektara voćnjaka jabuke, silos kapaciteta 6.500 tona u Turiji i svu prateću mehanizaciju – naglasio je Radivoj Paroški.

Kako je još kazao, trenutno grade farmu tovnih bikova između Turije i Nadalja, a u planu je proširenje kapaciteta silosa i izgradnja hladnjače.

    - Od 125 radnika koje zapošljavaju, imaju šest diplomiranih agronoma, dvoje diplomiranih ekonomista, tri diplomirana veterinara i sedam poljoprivrednih i veterinarskih tehničara – podvukao je predsednik opštine.

Na kraju svog obrazloženja, čulo se da se Relja Kurjački iz Novog Sada u Srbobran doselio 2002. godine, ali da od rane mladosti dolazi u Srbobran gde se njegova porodica aktivno bavi poljoprivredom.

    - Ceo život se nije odvajao od poljoprivrede, kako kroz porodični posao, tako i kroz obrazovanje i poslovne poduhvate. Oženjen je i otac četvoro dece – zaključio je Paroški i dodao da Kurjački nije član nijedne političke stranke.