Obnova registracije poljoprivrednih gazdinstava je ove godine automatska

Agencija za konstalting u poljoprivredi ''Novi agronom'' iz Srbobrana u saradnji sa ''Tehnokontrolom'' iz Novog Sada svim poljoprivrednim proizvođačima u Opštoj zemljoradničkoj zadruzi u Turiji upriličila je mogućnost provere ispravnosti prskalica i atomizera.

Vlasnica ove srbobranske agencije Olivera Rankov kaže da ta kontrola podrazumeva proveru protoka i pritiska na pumpi, zatim proveru manometra sa razvodnikom, kao i kontrolu dizni, odnosno rasprskivača.

    - Svi naši poljoprivredni proizvođači su na grafikonu mogli da vide stanje njihovih dizni. U slučaju da se na diznama utvrdi odstupanje veće od 10 posto, neophodno ih je zameniti, a ako je ono do 10 procenata, dizne je dovoljno isprati i ponovo obaviti kontrolu prskalica – kaže Olivera Rankov navodeći da se odazvao veliki broj poljoprivrednih proizvođača s obzirom da su radovi u toku i da će svi oni dobiti sertifikat o stanju svoje prskalice.

Ona poručuje da su ovom akcijom želeli da apeluju na poljoprivrednike da pogledaju svoje prskalice koje su još prošle godine ostavili, provere njihov rad i da budu sigurni u ispravnost.

Inače, provera prskalica je još uvek na dobrovoljnom nivou, a ono što država planira u narednom periodu je da svaka prskalica ima svoj godišnji atest, odnosno proveru, sve u cilju zaštite zemljišta i ljudi koji rade, kao i da se otrovi na njivama pravilnije koriste.

U skladu sa zakonskom regulativom Srbije i država članica Evropske unije, 2020. godine će svi poljoprivrednici morati da imaju atest, sertifikat o obuci, ispravnosti, pravilnoj primeni preparata i aplikaciji na parceli.

Obnova gazdinstva u ovoj godini je automatska, a prema rečima Olivere Rankov, ono što poljoprivredni proizvođači moraju da urade je prijava promene useva, ako je ima. 

    - Akcija je u toku, a agencija za konstalting ''Novi agronom'' je na raspolaganju za sva pitanja i sugestije poljoprivrednim proizvođačima – govori naša sagovornica.

Zahtev za podsticaje se podnosi do nedelje, 30. aprila 2017. godine i to na površinu koja je bila u gazdinstvu na dan 30. septembra prošle godine.

Darko Vujinović