KLER putem konkursa prikupio preko 100 miliona dinara

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER) je putem učešća na različitim konkursima pomogla opštini Srbobran da ove godine prikupi preko 100 miliona dinara, poručio je član Opštinskog veća i rukovodilac ove Kancelarije Radivoj Debeljački za ''Radio Srbobran''.

Naš sagovornik, koji je prošle nedelje uspešno završio specijalistički program pod nazivom ''Upravljanje regionalnim razvojem putem EU fondova'', naglašava da se on i njegovi saradnici trude da konkurišu i preko različitih ambasada, a ne samo na pokrajinskom i republičkom nivou.

    - Rezultat toga je da smo uspeli da prođemo na programu koji je sprovela Stalna konferencija gradova i opština u kom učestvuje i švajcarski donator. Uspeli smo da uđemo u taj fond i da dobijemo sredstva za reformu Poreske uprave. To znači da ćemo u narednom periodu pokušati da reformišemo taj sistem koji funkcioniše u našoj lokalnoj samoupravi i da on bude na nivou koji se očekuje u nekim evropskim državama – navodi Debeljački.

Prema njegovim rečima, KLER ima veliku podršku predsednika opštine Radivoja Paroškog, što je, kako kaže, veoma značajno.

   - Ja sam zadovoljan rezultatima Kancelarije, ali uvek težim ka boljem. Imamo mlad tim koji svakodnevno radi na svim mogućim konkursima koji su raspisani u datom trenutku. Zahvaljujući tome, pomogli smo opštini jer smo ove godine prikupili preko 100 miliona dinara. Očekujemo još jedan konkurs i nadam se da ćemo i tu imati uspeha – podvlači ovaj član Opštinskog veća zadužen za međunarodnu i regionalnu saradnju.

Govoreći o specijalističkom programu koji je nedavno završio, ističe da nažalost nije bilo mesta za sve iz KLER-a da prođu ovakav kurs, pošto je opština Srbobran dobila mesto za jednog predstavnika.

    - Nadam se da ćemo sledeće godine ponovo imati nekoga iz naše Kancelarije. Potrudićemo se da u budućnosti imamo učene ljude koji će znati kako funkcionišu evropski fondovi i na koji način se prijavljivati jer je veoma teško sprovesti projekte kroz njih – priznaje Debeljački.

Naš sagovornik smatra da je bitno da opština prepozna u kom smeru ide Pokrajinska vlada i koji su projekti prioritetni za neki period.

    - Mi smo primetili da Pokrajinski sekretarijat za energetiku u velikoj meri podržava projekte koji se bave eneregetskom efikasnošću, a pogotovo što se tiče toplotnih pumpi koje se ugrađuju u javne ustanove. Taj konkurs je raspisan više puta u toku godine, mi smo uspeli da se prijavimo i sada će već drugi vrtić biti opremljen sa potpuno novim sistemom grejanja. U ''Crvenkapi'' na Begluku postoje plinske peći sa otvorenim plamenom, a težnja je da se takav sistem grejanja izbaci iz javnih ustanova – jasan je gost našeg medija.

On objašnjava i da je KLER imao dva projekta koja je podržao Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, a ticala su se upravljačkih kapaciteta u lokalnim samoupravama.

    - Njime smo predvideli da na nedeljnom nivou obaveštavamo privrednike i poljoprivrednike o aktuelnim konkursima, kako se prijaviti na njih i sredstvima koja mogu da dobiju. Sa tim smo već počeli, ali želimo da pojačamo aktivnosti. Obaveštenja bi dobijali u elektronskoj formi, a mi ćemo se truditi da u narednom periodu taj projekat potpuno zaživi – kaže Debeljački.

Član Opštinskog veća otkriva i da je pomenuti sekretarijat podržao izmenu postojeće strategije za lokalni ekonomski razvoj koja je usvojena pre nekoliko godina.

    - Ona je funkcionisala, međutim sada je potrebno akcione planove zameniti novim koji se planiraju za naredne dve godine. Pored toga, imaćemo izradu još jedne nove strategije za mala i srednja preduzeća. Nadam se da ćemo sa njom uspeti da poboljšamo taj sektor koji imamo i koji ide u dobrom pravcu – poručuje naš sagovornik.

Dodaje da još uvek nisu dobili jasne smernice kako će izgledati ''IPARD'' fondovi i na koji način će se upotrebljavati.

    - Ali kada do toga dođe našim poljoprivrednicima ćemo obezbediti sve moguće informacije i usmerićemo ih na pravu adresu. Rekao bih još samo da smo napravili SMS bazu za poljoprivrednike, da u momentu kada se raspiše bilo kakav konkurs koji se tiče njih, budu dostupni preko poruka, jer smo primetili da mnogi ne koriste računare, niti imaju imejl adrese – zaključuje Radivoj Debeljački razgovor za ''Radio Srbobran''.

Darko Vujinović