Opština dobija 3,7 miliona dinara za toplotne pumpe

Član Opštinskog veća Radivoj Debeljački je ispred lokalne samouprave u četvrtak, 14. decembra 2017. godine u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku potpisao ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata primene toplotnih pumpi za zagrevanje, odnosno hlađenje objekata javne namene.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku se na taj način obavezao da obezbedi 3.695.182 dinara za ugradnju toplotnih pumpi u vrtićima, dok opština Srbobran za isti projekat mora da uloži dodatnih 923.800 dinara. Krajnji rok za realizaciju ovog projekta je 1. jul sledeće godine.

Debeljački je nakon potpisanog ugovora naveo da su opredeljena sredstva, ne samo na ovom, već i na brojnim drugim konkursima tokom 2017. jasan znak da opština Srbobran dobro prepoznaje svoje prioritete i uspeva da ih kvalitetno predoči kroz izradu konkursne dokumentacije.

    - Rezultat toga su i projekti koji će se realizovati u oblasti energetske efikasnosti u objektima u kojim borave naši najmlađi sugrađani, gde je akcenat stavljen na uštedu energije i troškova, ali i na bezbednost dece. Sistem grejanja na gasne peći sa otvorenim plamenom u vrtiću Crvenkapa biće zamenjen efikasnijim i bezbednijim zahvaljujući podršci Pokrajinskog sekretarijata za energetiku – poručio je rukovodilac Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Pokrajinska vlada je ovaj i slične projekte pokrenula sa ciljem ugradnje opreme koja koristi obnovljive izvore energije i afirmacije njenog korišćenja, potom smanjenja emisije štetnih gasova, sigurnijeg snabdevanja energijom, smanjenja zavisnosti od uvoza fosilnih goriva, kao i revitalizacije postojećih sistema.