Podrška za unapređenje naplate poreza na imovinu

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški je u okviru projekta ''Opštinski ekonomski razvoj  - faza dva''  u ponedeljak, 12. decembra 2017. godine potpisao Sporazum o sprovođenju paketa podrške za unapređenje naplate poreza na imovinu u jedinicama lokalne samouprave.

Sporazum je potpisan prilikom zasedanja 45. Skupštine Stalne konferencije gradova i opština koja je održana u beogradskom ''Sava centru'' sa osnovnom temom ''Strateški razvoj lokalne samouprave'', a na kojoj su, pored prvog čoveka srbobranske opštine, prisustvovali i njegov pomoćnik Nebojša Nedeljković, kao i član Opštinskog veća i rukovodilac Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Radivoj Debeljački.

Opština Srbobran je jedna od 45 jedinica lokalne samouprave koje će biti podržane u okviru paketa podrške A. On obuhvata sve jedinice lokalne samouprave koje imaju do 100.000 stanovnika i koje do sada nisu dobile nikakvu pomoć od strane drugog programa ili projekta za unapređenje poreza za imovinu na svojoj teritoriji, a tiče se reformi tog poreza.

Projekat će trajati četiri godine, i rezultat je zajedničke saradnje Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva finansija, kao i Vlade Švajcarske, koja je obezbedila novac.

Paketi podrške jedinicama lokalne samouprave podrazumevaju i pružanje ekspertske podrške i stručnog znanja u oblasti unapređenja administriranja poreza na imovinu.

Program podstiče udruživanje i saradnju lokalnih samouprava, a pet najuspešnijih opština podeliće nagradni fond sa ukupnim sredstvima od miliona švajcarskih franaka, koji je obezbedila Vlada Švajcarske.