Opština Srbobran ima oko 1.800 nezaposlenih, stižu manji investitori

Investitori se interesuju za industrijsku zonu u Srbobranu, Segedinski put će se temeljno sanirati samo na onim delovima gde je to potrebno, a program za razvoj poljoprivrede će biti bolji nego ove godine.

Sve to i na još neke teme govorio je prvi čovek lokalne samouprave Radivoj Paroški prilikom gostovanja na ''Radio Srbobranu''.

INDUSTRIJSKA ZONA

Opština Srbobran ima samo jednu industrijsku zonu i nekoliko rezervisanih radnih zona, kaže Paroški i dodaje da se ta jedina nalazi na Turijskom putu, ali joj nedostaje kanalizacija pa je, prema njegovim rečima, ona opremljena 80 posto.

    - Međutim radimo projekat za njenu izgradnju i tada ćemo imati zaokružen infrastrukturni sistem i investitori bi mogli da se javljaju. Ova industrijska zona sa njihovog stanovišta nije dovoljno atraktivna, ali može da bude vrlo korisna i kada bismo uspeli da popunimo svih 25 hektara slobodnog prostora u zoni, bio bih srećan jer bismo imali nekoliko dobrih investitora i preduzeća koja bi recimo zapošljavala oko 300, 400 ili 500 radnika – poručuje predsednik opštine.

Ističe da do sada nijedan investitor nije izgradio pogon u ovoj zoni, a na njoj se radi već 20 godina.

    - Od tih radnih zona koje su rezervisane bismo mogli da napravimo industrijske zone. Pokrajinska vlada je veoma zainteresovana da ulaže u tu svrhu i u njenom budžetu postoji  novac za infrastrukturno opremanje– podvlači Paroški.

Naš sagovornik naglašava da postoji i jedan veliki problem.

    - Prostor koji je rezervisan nije opštinski već je u privatnom vlasništvu. Ljudi ne žele da prodaju tu zemlju. Suština problema je da nismo na vreme razmišljali da se obezbedi prostor industrijske zone koji će biti opštinski i gde bi onda lokalna samouprava sa svog stanovišta i povlasticama koje ima, prodajom ili ustupanjem zemljišta mogla da dovede investitore – smatra on.

Kako dalje kaže, investitori dolaze i interesuju se, žele da vide šta mogu da dobiju u industrijskoj zoni, od lokalne samouprave, Opštinske uprave i slično.

    - Sve to pratimo i možemo brzo da reagujemo. Imamo i određena pisma o namerama, već nekoliko manjih investitora je spremno i verovatno će vrlo brzo doći u poziciju da grade svoja postrojenja u onom manjem delu industrijske zone, a tu možemo da očekujemo zaposlenje za oko 20 do 50 ljudi. Ali o tom, po tom – priča Radivoj Paroški.

Otkriva i podatak da broj nezaposlenih u opštini Srbobran iznosi nešto preko 1.800 lica.

    - Ako se zna da je uvek bilo preko 2.000 nezaposlenih, to je jako dobar pomak. Zasluga lokalne samouprave za to nije velika, ali je značajna u smislu  što smo omogućili svu logistiku da recimo ''Delfi''dođe do naših radnika. Preko 300 radnika iz naše opštine u toj kompaniji ima sigurna primanja – zadovoljan je naš sagovornik.

SEGEDINSKI PUT

Što se tiče Segedinskog puta, predsednik opštine priznaje da je mislio da će rekonstrukcija biti završena ove jeseni.

    - Potrošili smo dosta vremena na to kako da ovaj posao realizujemo na najbolji način. Izrađen je projekat za njegovu rekonstrukciju i obezbeđena su sredstva da se krene sa poslom, ali nije mi se svidelo što je sa trebalo početi sa radovima u dužini od 2,5 kilometra i da se praktično krene od nazad. To je izazvalo negodovanje sa naše strane i tražili smo drugo rešenje jer Segedinski put nije toliko loš da bismo ga temeljno rekonstruisali od šesnaestog do prvog kilometra – jasan je Paroški.

Kada je izračunato koliko je potrebno da bi se sve uradilo, došlo se do cifre od 300 miliona dinara.

    - To je prevelik iznos i zato nismo pristali na to. Put je na pojedinim deonicama zaista propao, pa smo se zato opredelili da u ovom momentu izvršimo temeljnu sanaciju samo onih delova ili etapa na putu koje su propale, a to znači da se iz temelja izvrši rekonstrukcija tog dela. Da se udarne rupe urade u okviru sistema za održavanje puta i da tako omogućimo bezbedan saobraćaj. Čim se ukaže mogućnost za realizaciju krećemo sa tim poslom – najavljuje šef lokalne samouprave.

POLJOPRIVREDA

Prema njegovim rečima, obezbeđena su sredstva i za razvoj poljoprivrede, ali kada je ona u pitanju postoji jedan problem tehničke prirode.

    - Mi moramo da napravimo program i usmeravanja prema određenim granama poljoprivrede koje treba da finansiramo. Na kraju smo ovog programa, međutim ne možemo sami da ga sprovedemo dok ne dobijemo saglasnost nadležnog Ministarstva i nadam se da će to biti uskoro. Pošto ove godine već imamo obezbeđena sredstva u visini od 3,5 miliona dinara za poljoprivredu, za narednu ćemo obezbediti još – ističe sagovornik ''Radio Srbobrana''.

U nastavku dodaje i da će program za razvoj poljoprivrede biće jači nego sada.

    - Naš cilj je da se stimulišu mladi poljoprivrednici, kao i intezivna proizvodnja u oblasti povrtarstva, voćarstva, stočarstva, organske proizvodnje...dakle one grane poljoprivrede koje mogu da zaposle radnu snagu, a naravno i donose dobar prihod – nedvosmislen je Radivoj Paroški.

SPAJANJE KRIVAJE I VELIKOG BAČKOG KANALA

Opština je izuzetno zainteresovana za projekat spajanja Krivaje i Velikog Bačkog kanal iz nekoliko razloga.

    - Najvažnije je da u toku godine Krivaja ne presuši i ne predstavlja veliki ekološki problem, a drugi razlog je privrednog karaktera. Naime, kroz ovu realizaciju omogućavamo razvoj poljoprivrede i zalivnog sistema, što je osnova ukupnog razvoja naše opštine – tvrdi njen predsednik.

Lokalna samouprava ima ugovorni aranžman i kontakt sa preduzećem ''Vode Vojvodine''.

    - Imali smo uveravanja da će sledeće godine doći do realizacije ovog vrlo značajnog projekta. Ja se nadam da će to tako i biti, ali naravno to ne zavisi samo od nas, nego pre svega od ''Vode Vojvodine''. Mi imamo sredstva, a postupak ekspoprijacije za ovaj posao je pri kraju – konstatuje on.

OPŠTINSKI BUDŽET

Prilikom izrade budžeta za 2018. godinu uvedena je novina da članovi Opštinskog veća formiraju podgrupe iz oblasti kojima se bave i da se na takav način najbolje sagledaju potrebe sredine.

    - Želimo da ukrstimo moguće prihode budžeta i eventualne potrebe i da na osnovu toga dođemo do prioriteta koji će biti u fokusu interesovanja lokalne samouprave u narednoj godini. To je u toku, ali ne mogu sada da kažem ništa konkretno. Vrlo brzo ćemo izaći u javnost, a naši građani mogu da se uključe sa svojim inicijativama u pogledu rešavanja određenih problema na teritoriji opštine. Ako imaju neke ideje mogu da ih prenesu nama i onda ćemo kroz analizu doći do saznanja kada je to moguće učiniti – govori Paroški.

KONKURSI ZA PRIVREDNIKE

Lokalna samouprava je nedavno raspisala konkurs i izdvojila određena sredstva kako bi pomogla srbobranskim privrednicima.

    - Novac nije veliki, cifra iznosi 3,5 miliona dinara, ali bez obzira na to, javilo se 38 naših privrednika i lica koja tek otpočinju svoj privredni biznis u vidu samozapošljavanja. Komisija koja je vrednovala predložene prijave je utvrdila rang liste prema kriterijumima koji su dati i došli smo do jednog broja privrednika gde smo se trudili da više oblasti i različite veličine preduzeća dobiju određene vrste podsticaja – poručuje naš sagovornik.

Opština Srbobran ima srednja preduzeća koja su dosta jaka, ali i manja i ona koja su paušalno oporeziva.

    - Ako bi se gledalo samo tako jednostavno, onda bi najjači dobili najviše. Ali mi smo se trudili da ravnomerno rasporedimo sredstva. Vreme je pred nama i novi konkursi će pružiti nove mogućnosti za naše privrednike. Siguran sam da će obezbeđen novac u budžetu za iduću godinu biti veći nego sada, a naši privrednici mogu da koriste i sredstva sa drugih nivoa, pre svega iz pokrajinskog i pepubličkog budžeta, kao i raznih fondova – zaključuje Radivoj Paroški.

Darko Vujinović