Pijaca se vraća na Begluk, odmaralište u Sutomoru će biti kao hotel visoke klase

Od sledeće godine pijaca sa Rajčura se vraća na Begluk, u planu je rekonstrukcija Zadružnog doma, a odmaralište u Sutomoru će se temeljno rekonstruisati.

Ovo je između ostalog poručio prvi čovek opštine Radivoj Paroški u intervjuu za naš radio.

PIJACA

On je posebno istakao da će lokalna samouprava 2018. dočekati veoma spremna kada se radi o realizaciji projekata.

    - Projekat pijace se završava i mi ćemo od naredne godine krenuti u realizaciju izgradnje i rekonstrukcije pijace u centru Srbobrana. Isto tako, pripremamo plan i projekat da izmestimo pijacu sa Rajčura koja treba da se vrati na Begluk. Ona će imati novi izgled i biće opremljena. Smatramo da nije iščezla navika koju su naši građani imali da nedeljom dolaze na pijacu na Begluk, kao i da na ona Rajčuru nije zaživela – podvlači Paroški.

ZADRUŽNI DOM

On je govorio i o planovima za Zadružni dom koji dugo vremena nije u upotrebi.

    - Radimo reviziju tog projekta jer je neverovatno velika potreba Srbobrana za salom koja će primiti veći broj građana, a koja će pre svega imati funkciju održavanja kulturnih sadržaja. Pozorištance je malo, ali nema ni tehničke mogućnosti. Očekujemo da ćemo dobiti značajna sredstva za realizaciju projekta rekonkstrukcije – naglašava naš sagovornik.

CENTAR SRBOBRANA

Želja je da se dogodine napravi i novi izgled Trga slobode.

    - Radi se i na projektu ozelenjavanja ulice Svetog Save, tako da ćemo sa njom, Zmaj Jovinom ulicom, Trgom republike i Trgom slobode imati veoma lepu ambijetalnu celinu u Srbobranu – kaže predsednik opštine.

VODOVOD

A na radost svih Srbobranaca, projekat ugradnje ventila u vodovodnu mrežu, kojih nije ni bilo na mnogim čvorištima, se bliži kraju.

    - Moram da odam priznanje radnicima za izuzetno težak posao pošto morate da se nalazite pod zemljom. Sada će u slučaju bilo koje havarije koja se desi na sistemu vodovodne mreže samo jedan manji deo naselja da ostane bez vode, dok drugi neće ni znati za to – objašnjava Paroški.

U ovom periodu završavaju se projekti za izgradnju dve fabrike vode, jedna će biti u Srbobranu, a druga u Turiji pa ćemo, kako kaže, imati kvalitetnu vodu u sva tri mesta.

    - Obezbedićemo sopstvena sredstva za tu namenu, ali ćemo imati i finansijsku podršku Pokrajine. Sa tim poslom krećemo naredne godine. Nadalj ima problem u sistemu vodovodne mreže jer vrlo često dolazi do zamućivanja. Taj problem možemo da rešimo tako što ćemo zameniti određene ventile i pokušati da isperemo sistem pa da kasnije krenemo u realizaciju zamene vodovodnih cevi – govori sagovornik ''Radio Srbobrana''.

MESNA ZAJEDNICA NADALJ

Prema njegovim rečima, Mesna zajednica u ovom naselju će se rušiti i čim vreme dozvoli krećemo u izgradnju nove zgrade.

    - Stara je u tako lošem stanju da se nije isplatilo ići u rekonstrukciju, već je lakše bilo izgraditi novu. Planiramo da u centru Nadalja uredimo i trg, pošto je to šajkaško mesto. On postoji u centru, ali mislimo da ćemo iskoristiti jedan prostor da napravimo lep trg koji će omogućiti građanima da ga koriste za odmor i rekreaciju – priča Radivoj Paroški.

SUTOMORE

U razgovoru nije mogla ni da se zaobiće tema odmarališta u Sutomoru. Predsednik opštine smatra da se moraju izvršiti određene strukturalne i tehničke promene, a i na vidiku su rezultati većeg angažovanja.

    - Pripremamo odluku o formiranju preduzeća koje će se baviti turizmom. Ono treba da bude u Srbiji i da odgovara isključivo Skupštini opštine Srbobran, a sva kontrola je na nama. Centar za sport i turizam nije bio ni kadrovski osposobljen, niti je imao mogućnosti da dobro upravlja ovim odmaralištem koje je i u drugoj državi i toliko daleko od nas. Znamo otprilike kako će to izgledati, ima sličnih primera – ističe gost našeg medija.

Paroški se nada da će se tako efikasnije i uspešnije kontrolisati rad u samom odmaralištu, ali i da će to biti objekat koji će ozbiljno da ponudi svoje usluge.

    - Međutim mora se izvršiti temeljna rekonstrukcija. Odmaralište je izgrađeno krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina i malo se ulagalo u njega. Dobiće novi i pristojniji izgled. Imaće enterijer kao hotel visoke klase, za to smo obezbedili sredstva, mada radimo na tome da ih bude još više – navodi on.

Plan lokalne samouprave je da veliki broj građana opštine Srbobran koristi odmaralište i to u periodu od maja do juna meseca gde bi se slali penzioneri, učenici, studenti, deca, ratni vojni invalidi, socijalno ugroženi...

    - Hoćemo da što više njih ode u Sutomore, a gledaćemo da to bude besplatno. Udarni deo turističke sezone će biti komercijalni i on praktično treba da pokrije sve što ćemo obezbeđivati mimo tog dela. Smatramo da ćemo tako zaokružiti jednu lepu priču – zaključuje Radivoj Paroški.

Darko Vujinović