Lekari obeležili svoju slavu Sveti Vrači

Lekari i drugi zdravstveni radnici su zajedno sa gostima u utorak, 14. novembra 2017. godine u Domu zdravlja ''Dr Đorđe Bastić'' u Srbobranu po pravoslavnim običajima obeležili svoju slavu Sveti Vrači, odnosno Svetog Kozmu i Damjana.

Sveti Kozma i Damjan su rođeni u Aziji. Vaspitani su u hrišćanskom duhu i u mladosti su izučili lekarske veštine. Ljude su lečili besplatno i ubrzo su proglašeni besrebrenicima, jer za lečenje nisu uzimali nikakvu nadoknadu, strogo poštujući Hristovu zapovest "Badava primiste, badava dajite".

Toliko su bili oprezni u besplatnom lečenju da se jednom prilikom Kozma naljutio na Damjana što je od jedne bolesnice uzeo tri jajeta, a on je to uradio jer ga je ona prethodno zaklela Svetom Trojicom. Posle smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu shodno otkrovenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti. Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

Njihov dan, 14. novembar je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. Postoji i verovanje da je tada dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

Slava lekara se inače poklapa i sa Svetskim danom borbe protiv šećerne bolesti.