Sandra Kolompar iz Tornjoša sa 13 godina

Sandra Kolompar (13) iz Tornjoša ovogodišnja Mis manifestacije "Ciganske vatre"

Udruženje "Rom" iz Srbobrana u saradnji sa lokalnom samoupravom organizovalo je 18. "Ciganske varte", manifestaciju koja svake godine okupi Rome kako bi se radovali, razmenili iskustva, upoznali, uspostavili novu saradnju i prezentovali kulturne vrednosti Roma.Ova manifestacija organizuje se upravo zarad toga, očuvanja i negovanja tradicije i kulture Roma i prezentovanja identiteta ove zajednice.  Gosti ovogodišnjih "Ciganskih vatri" bili su članovi romskih udruženja iz Tornjoša, Sente, Šajkaša, koji su se srbobranskoj publici u subotu, na Trgu Slobode predstavili u nacionalnim nošnjama u tradicionalnim ciganskim igrama. Igrala se čarlama i na bini i oko bine, a ovogodišnji žiri proglasio je i najlepšu romkinju. To je ove godine trinaestogodišnja Sandra Kolompar iz Tornjoša. Njene pratilje su bile Marija Nikolić iz Vrbasa i Ljilja Dimić iz Šajkaša.

Trbušnim plesom najveći aplauz izmamila je kod publike Violeta Jovičić , a štimung celoj priredbi dali su "Tamburaši s Dunava" koji su muzičkim repertoarom mnoge u parku naterali da zapevaju sa njima. 

Ovogodišnju, najveću kulturnu romsku manifestaciju otvorio je Zoran Mladenović, predsednik opštine Srbobran, koji je između ostalog u pozdravnom govoru rekao: 

- Naše mesto koje je multikonfesionalno, koje je multinacionalno, u kome se samo u današnjem danu održavaju četiri manifestacije na tri jezika i ovom manifestacijom dokazuje želju koju svi zajedno negujemo, a to je da svi imaju mogućnost da predstave i prikažu svoje kulturno stvaralaštvo. Želim vam svima lep provod i srećno vam bilo.