NIS naftom zagadio Kanal?

Izlivanjem sirove nafte na sabirnom postrojenju NIS-a, u Srbobranu, dodatno ugrožen eko sistem Velikog bačkog kanala.

Novinari i snimatelji Zelene patrole i Radio Srbobrana u ponedeljak, obilazeći ovu reku, uočili su naftno zagađenje.

Iz betonskog kanala koji se uliva direktno, iz sabirno otpremne stanice Naftnog polja Turija-Sever, u Kanal, po svemu sudeći, već duži vremenski period izliva se sirova nafta.

Na oko 50 kvadrata kanalskog rita, u količini koju je, zbog dubine, teško proceniti, narušena je priroda. Na teren su utorak izašle nadležne inspekcije, predstavnici Voda Vojvodine i PMF-a, Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, koji treba da procene štetu.

Društvena odgovornost NIS-a u praksi se pokazuje kao neodgovornost, da apsurd bude veći, svega nekoliko kilometara nizvodno od zagađenja, deca na istoj obali Kanala igraju odbojku na pesku u okviru Sportskog leta, koje finansira upravo ova kompanija kroz projekat Zajednici zajedno.

U Nis-u tvrde da se desio slučajni akcident, da su hitno reagovali otklanjajući zagađenje, kako su rekli havarije na separatoru prečistača. Činjenice pokazuju da ovo zagađenje nije slučajni akcident, već da ova kompanija duži vremenski period zagađuje Kanal. Crni tragovi na trsci u ritu pokazuju da je zagađenja bilo i pre opadanja nivoa vode u Kanalu.