Besplatni preventivni pregledi i sledeće godine?

Zbog velikog odziva na besplatne preventivne preglede, Dom zdravlja ''Dr Đorđe Bastić'' planira da se sa tom praksom nastavi i sledeće godine, rekla je za ''Radio Srbobran'' direktorka ova zdravstvene ustanove dr Svetlana Rajak.

Od 11. decembra u srbobranskom Domu zdravlja u toku su besplatni preventivni pregledi na kojima se radi ultrazvučni pregled dojki, štitaste žlezde i testisa, ali su zahvaljujući izuzetnom interesovanju građana naše opštine svi termini do kraja meseca popunjeni.

Iz tog razloga, ukoliko ne izostane podrška lokalne samouprave, akcija bi mogla da se produži i na 2018. godinu.

Naša sagovornica ističe je da joj je drago što je odziv pacijenata velik i što su prepoznali da je zdravlje veoma važno.

    - Nažalost, na osnovu analize dosadašnjih 250 pregleda, mogu da kažem da već imamo patoloških nalaza, kako karcinoma dojke, tako i znatnog broja patoloških nalaza ultrazvuka štitaste žlezde, ali u smislu njenog uvećanja, čvorića ili ciste koje bi trebalo dalje pratiti i lečiti od strane endokrinologa – poručuje dr Svetlana Rajak.

Ona dodaje i da muška populacija nije zainteresovana za ove preventivne preglede.

    - Verovatno im je neprijatno, ali i oni bi trebali da dođu i pregledaju svoje genitalne organe, isto kao što to rade žene. Testisi omogućavaju reprodukciju i iz tih razloga bi trebalo doći, pogotovo muškarci između 20. i 50. godine. Potrebno je proveriti postoji li neka malformacija, nešto što bi moglo da pravi smetnje u njihovom reproduktivnom statusu, posebno kod onih koji ne mogu da imaju dece – jasna je direktorka Doma zdravlja u Srbobranu.

Kako još kaže, u svetu i u našoj zemlji postoji trend povećanja obolelih od karcinoma, a posebno je u porastu broj žena koje boluju od raka dojke.

    - Jedna od osam oboli od raka dojke, na godišnjem nivou to je 4.600 žena, a 1.600 njih umre od posledica. U Srbiji se dnevno dijagnostikuje 13 pripadnica lepšeg pola koje su obolele od karcinoma dojke, a četiri ne preživi. Malignitet je svakako jedna od vodećih uzroka smrti. Važno je da se na vreme otkrije da bi se moglo adekvatno lečiti i da preživljavanje bude u što većem procentu – naglašava naša sagovornica i dodaje da rak štitaste žlezde, odnosno testisa, na sreću, nije tako čest.

Prema njenim rečima, i naredne godine će se nastaviti sa skriningom karcinom grlića materice, a u saradnji sa rendgenološkom službom radi se i mamografija žena starijih od 50 godina.

    - Doktorka Snežana Erceg pravi skrining karcinoma grlića materice i ove godine su pozivane dame koje nikada nisu bile na tom pregledu, kao i one koje nisu bile u poslednje tri godine – podseća dr Svetlana Rajak i za kraj se zahvaljuje lokalnoj samoupravi na čelu sa predsednikom Paroškim koji su ih finansijski podržali u cilju ranog otkrivanja karcinoma i zdravstvenog tretmana svih građana opštine Srbobran.

Darko Vujinović