Prosvetari obučavani za rad sa decom sa smetnjama u razvoju

Udruženje za pomoć MNRO ''Biser'' i humanitarna organizacija za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju ''Dečije srce'' iz Beograda su uz podršku srbobranske lokalne samouprave u subotu, 16. i nedelju, 17. decembra 2017. godine u Gimnaziji i ekonomskoj školi ''Svetozar Miletić'' organizovali obuku za rad sa decom i osobama sa smetnjama u razvoju namenjenu prosvetnim radnicima.

Obuku su po akreditovanom programu držali gosti iz Beograda, a među 38 okupljenih bilo je učitelja, nastavnika, profesora, psihologa iz obrazovnih ustanova sa teritorije opštine Srbobran, kao i radnika iz ''Bisera''.

Predsednica ovog Udruženja Slavka Popić napominje da je obuka prvenstveno bila održana sa ciljem da se prosvetarima, koji u svojim odelenjima imaju decu sa smetnjama u razvoju, omogući lakše i bolje funkcionisanje razreda i da im se pomogne u realizaciji plana i programa.

    - Pored toga, želeli smo da se prosvetni radnici upoznaju sa načinom funkcionisanja svakog deteta sa smetnjama u razvoju da bi mogli da na adekvatan način odgovore na njihove potrebe. Mislim da je, gledano po reakcijama, cilj postignut i da su prisutno dobili odgovore na njihova pitanja i nedoumice – poručuje naša sagovornica i dodaje da je drugi deo obuke više bio posvećen praktičnim aktivnostima i izradi individualnih planova tretmana za učenike.

Predavač i volonter ''Dečijeg srca'' Goran Petković ističe da njihova humanitarna organizacija radi širom Srbije, ali i u Crnoj Gori.

    - U našoj zemlji gotovo da nema škole ili udruženja koje pruža bilo koju vrstu usluge iz socijalne zaštite gde naši volonteri nisu držali školu životnih veština ili ovakav program osnovne obuke za rad sa decom ili osobama sa smetnjama u razvoju. Grupa u Srbobranu je zaslužila više od pohvale, bilo je izuzetno interaktivno, imali su šta da pitaju i nadam se da su zadovoljni odgovorima – podvlači Petković.

Nastavnica fizike iz Osnovne škole ''Petar Drapšin'' u Turiji, Slađana Jović Petrović govori da je obuka bilo veoma interesantna i da su mogli da čuju nešto novo o osobama sa smetnjama u razvoju.

    - Mi na fakultetima nismo imali adektvatnu edukaciju o tome. Pitali smo ono što nas je zanimalo i nadam se da ću moći da nešto od toga primenim i u praksi. U svom radu sam se susretala sa takvom decom i zato sam i došla. U poslednje vreme u svakom razredu imate po jednog takvog učenika. Imamo i problem u radu sa njima i zato treba da postoje ovakve obuke – smatra ona.

Psiholog Zorica Paroški otkriva da će ono što je naučila ovom prilikom primenjivati u svom radu, a da je za nju najznačajnija saradnja službe socijalne zaštite i obrazovnog sistema.

    - Upravo bih akcenat stavila na rečenicu edukatorke da zdravstveni, socijalni i obrazovni sistem moraju da sarađuju. Kroz ovakve obuke, koje su neophodne jer je sve više osoba sa smetnjama u razvoju, osim što stičete nova iskustva, pravi se i sinergija različitih sistema. Zaposleni u socijalnom sistemu posmatraju osobe sa smetnjama u razvoju na jedan način, a oni u obrazovanju na drugi. Vrlo je važno da se upoznamo sa ovom problematikom, zato što jednog dana dete moje sestre, brata ili moje dete možda može da ima smetnje u razvoju, pa mi ovo znanje može biti potrebno – zaključuje sagovornica ''Radio Srbobrana''.

Foto: Darko Vujinović

Darko Vujinović