Besplatni preventivni pregledi do kraja meseca

Akcija besplatnih preventivnih pregleda u srbobranskom Domu zdravlja ''Dr Đorđe Bastić'' biće organizovana svakog ponedeljka, srede, petka i subote od 8 do 12 časova do kraja decembra, poručila je predsednica lokalne Skupštine Milena Alargić prilikom gostovanja na našem radiju.

Tom prilikom građani opštine Srbobran neće morati da ponesu svoje zdravstvene knjižice, a radiće se ultazvučni pregled dojki, štitaste žlezde i testisa. Isto tako, biće urađene i laboratorijske analize krvi kod onih pacijenata gde je primećena nepravilnost funkcije štitaste žlezde. Zakazivanje je moguće putem broja 063/1052-604, a potom ćete u SMS poruci dobiti tačan termin pregleda.

Predsednica Skupštine opštine Srbobran Milena Alargić istakla je da je lokalna samouprava odobrila novčana sredstva, a da je logistička podrška usledila od Doma zdravlja i njegove direktorke dr Svetlane Rajak.

    - Akcijom besplatnih preventivnih pregleda želimo da pozovemo sve naše sugrađane na odgovornost prema svom zdravlju. Tehnički smo opremljeni, imamo lekara specijalistu i kapacitet koje postoji treba iskoristiti – jasna je naša sagovornica.

Milena Alarigć sa predsednikom opštine Radivojem Paroškim

Prema njenim rečima, potrebno je obeležavati Međunarodni dan borbe protiv raka dojke (24. oktobar) i Evropski tiroidni dan (25. maj) kada se širom Starog kontinenta održavaju manifestacije o značaju ranog okrivanja bolesti.

    - Ali to nije dovoljno i smatram da o problemima treba konstantno govoriti i tražiti priliku za njihovo rešavanje, a preventivni pregledi su upravo jedan od načina za borbu protiv malignih bolesti. U Srbiji od raka dojke oboli preko 4.000 žena godišnje, a kada se on otkrije na vreme, u devet od deset slučajeva bude izlečen – poručuje Alargić.

Kako još kaže, više od 300 miliona ljudi širom sveta pati od problema sa štitastom žlezdom, a većina nije ni svesna tog problema.

    - U slučaju da se ne leči, može doći  do pojave mnogih drugih zdravstvenih problema. Kod žena se bolesti štitne žlezde javljaju mnogo češće nego kod muškaraca, izazivaju autoimune bolesti i upravo zato treba reagovati na vreme – zaključuje Milena Alargić.

Darko Vujinović