Čija je naša zemlja? (prvi deo)

Zemljoradnička zadruga Nadalj nalazi se u velikom problemu. Nakon što je Agencija za restituciju donela rešenje o vraćanju državnog zemljišta od 35 hektara Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Bačko Gradište, dovodi se u pitanje opstanak zadruge i egzistencija 30 porodica koje od nje žive.

Ovaj potez Agencije povučen je još 20. maja 2014. godine kada je odlučeno da se parcele 1590, 1591 i delimično parcela 1589 vrati pomenutoj Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini. Međutim, kako kaže advokat Zemljoradničke zadruge Nadalj Srđan Gligorić, u tom postupku je došlo do greške. Naime, nije primećen fiksni zalivni sistem koji se sastoji od kanala, nadzemne mehanizacije i podzemne antene kanala koji vuče vodu iz Velikog bačkog kanala.

    - Pošto to nije primećeno, a upisano je pravo svojine u korist SPC opštine Bačko Gradište, Zemljoradnička zadruga Nadalj o tome obaveštava Ministarstvo poljoprivrede, a oni su potom Državno pravobranilaštvo koje podnosi zahtev za ponavljanje postupka. Njega je Agencija za restituciju usvojila 10. juna 2016. godine i tim zaključkom je ona dozvolila ponavljanje postupka i utvrdila da će se na licu mesta ispitati da li postoji funkcionalni sistem i u skladu sa tim doneti odluku – objašnjava Gligorić.

Protiv tog zaključka Srpska pravoslavna crkvena opšina Bačko Gradište je Upravnom sudu u Beogradu podnela tužbu, a postupak se vodi pred odeljenjem tog suda u Novom Sadu gde je ročište bilo 15. novembra ove godine i ono je okončano.

    - Mi sada čekamo presudu. U tom postupku se odlučuje da li je zakonit zaključak Agencije za restituciju kojim se određuje ponavljanje. Ako jeste, onda ćemo sigurno ići iz početka, a crkvi u Bačkom Gradištu će biti vraćena neka druga zemlja koje nema zalivni sistem. Ako se kaže da je zaključak nezakonit i da se poništava, onda mi loše stojimo – govori advokat Zemljoradničke zadruge Nadalj.

Prema njegovim rečima, to je takođe moguće iz razloga što su u vreme vođenja postupka Zemljoradnička zadruga i opština Srbobran znali za njegovo postojanje i trebali su da budu aktivniji.

    - Sporno je i samo vlasništvo nad predmetnim parcelama budući da može da se dogodi da već sledeće godine promene prava svojine, pa da se to zemljište vrati u posed države i da se dodeli neko drugo. Mi smo se pokazali kao dobar  partner u smislu da smo plaćali prekotržišne vrednosti poljoprivrednog zemljišta, obrađivali smo ga maksimalno u skladu sa svim agrotehničkim načelima i pravilima i zakupninu od 2.800.000 dinara smo za poslednju godinu platili unapred, pre nego što smo bilo šta zasejali – otkriva Srđan Gligorić.

On navodi da je Zemljoradnička zadruga Nadalj ozbiljan poslovni subjekat i želi da zadrži predmetnu zemlju jer se na njoj nalazi zalivni sistem koji neće moći da funkcioniše ako jedan deo koji se nalazi na tim parcelama bude pod tuđom upravom, pa bi tako došlo do poremećaja u njenom poslovanju.

    - Sa druge strane, imali smo situaciju da je 30. novembra ove godine istekao ugovor o zakupu sa crkvom u Bačkom Gradištu. Tri meseca pre toga smo slali dopise i zvali telefonom tražeći odgovor na pitanje kako da i dalje sarađujemo. Oni su ćutali i očigledno čekali istek ugovora, a onda su nam uputili dopis koji smo dobili 1. decembra gde su napisali da traže da se izvrši primopredaja zemlje jer više neće da nam je izdaju u zakup i bez konsultacija sa nama su zakazali primopredaju na licu mesta za 5. decembar u 10 časova – ističe naš sagovornik.

Gligorić dodaje da su je Zemljoradnička zadruga istog dana, 1. decembra sastavila dopis i rekla da će doći 5. decembra na parcele radi primopredaje, ali da se izvinjavaju jer ne mogu da je izvrše iz razloga što se tu nalazi zalivni sistem i kanal.

    - Antena je ukopana 80 do 85 centimetara, postoji i nadzemni deo i izgrađen kanal koji crpi vodu i mi smo hteli da sa njima postignemo dogovor oko tih pitanja, kako to koristiti i na koji način nastaviti dalju saradnju. Oni su to odbili i ne samo da su zakazali sastanak, već su znali da će ga otkazati pošto su 2. decembra poslali traktoriste iz ''Agropolja''DOO Bačko Gradište da  preoru zemlju što je nezakonito i urađeno – priča ovaj pravnik.

Kao odgovor na takav čin, Zemljoradnička zadruga je 5.decembra podnela tužbu Osnovnom sudu u Vrbasu, ali ističu ipak da su spremni za svaki dogovor.

    - Od zadruge živi 30 porodica i nama je važno da održimo i dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Bačko Gradište i da nastavimo poslovnu saradnju jer verujemo da smo uvek bili korektni – zaključuje Srđan Gligorić i dodaje da je Zemljoradnička zadruga kod poslovnog partnera, nemačkog ''KSV''- a proglašena za drugog najboljeg proizvođača semenskog kukuruza u svetu.

Darko Vujinović