Želja je da se osobe sa invaliditetom uključuju u društvenu zajednicu

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, predsednik opštine Radivoj Paroški je u nedelju, 3. decembra 2017. godine u svojoj kancelariji priredio prijem za korisnike Udruženja za pomoć MNRO ''Biser'' i članove Udruženja ratnih vojnih invalida (URVI) opštine Srbobran.

Ovom skupu su prisustvovali i čelni ljudi ovih udruženja, Slavka Popić, odnosno Goran Mijonić, zatim predsednica Centra za socijalni rad Biserka Veselinović, predsedavajuća lokalne Skupštine Milena Alargić, članovi Opštinskog veća dr Ilija Gazepov i Radivoj Debeljački i načelnica Opštinske uprave Julka Popić.

Prvi čovek opštine Srbobran je u svom obraćanju podvukao da je želja svih u lokalnoj samoupravi da sve osobe sa invaliditetom imaju osnovne uslove za život i da se nesmetano uključuju u društvenu zajednicu.

    - Opština je prepoznala te potrebe pa smo ove godine izdvojili više od 40 miliona dinara za razne socijalne potrebe i vidove socijalnog davanja i u tom smislu smatramo da smo na neki način finansijski pomogli da se problemi osoba sa invaliditetom i onih koji su u nezavidnoj materijalnoj situaciji rešavaju lakše, brže i bolje. Ali lokalna samouprava ne može bez određenih instutucija kao što je Centar za socijalni rad koji obuhvata sve organizacije i udruženja koja se bave ovom problematikom – naglasio je Paroški tom prilikom.

On je posebno istakao ''Biser'' i URVI opštine Srbobran kao dva udruženja koja se bave rešavanjem problema osoba sa invaliditetom.

    - Veoma smo ponosni na ''Bisera'' jer je uspeo da dođe do akreditacije za pružanje usluge dnevnog boravka koja govori o tome da su oni stručno i profesionalno osposobljeni, a mi ćemo im i dalje pomogati. Tu je i Udruženje ratnih vojnih invalida koje se brine o pravima i potrebama ratnih i mirnodopskih invalida i obezbeđuje uslove za njihov nesmetan rad. Mogu da kažem da spadamo u red opština koje su ozbiljno pristupile problematici socijalne politike, a isto tako i zaštiti, zbrinjavanju i uključivanju osoba sa invaliditetom – rekao je Radivoj Paroški.

Predsednik opštine je naveo da postoji svest o tome da određeni problemi još nisu rešeni, poput onih koji se tiču obeležavanja parking mesta, pa do lakšeg pristupa osoba sa invaliditetom javnim institucijama.

    - Ni zgrada opštine nema rampu, mada one postoje u školama, policiji, Domu zdravlja, a uskoro će biti postavljena i u Centru za socijalni rad. Naša želja je da pokrenemo sve na zajedničko razmišljanje o tome kako da lakše rešavamo sva pitanja koja se postavljaju pred nas, ali isto tako i da u jednom neposrednom razgovoru dođemo do ideja i sagledavanja problema koje ćemo rešavati u budućnosti – poručio je Paroški i dodao da je mera uspeha lokalne samouprave u ovoj oblasti to koliko su srećne i zadovoljne osobe sa invaliditetom.

Predsednica ''Bisera'' Slavka Popić ocenila je da su ponosi što su uspeli da razbiju sve predrasude i zbog toga jer su uključili osobe sa invaliditetom u sve vidove života naše zajednice.

    - Sa sredstvima kojima je opština podržala rad ''Bisera'' obezbeđeno je 20 korisnika koji će koristiti uslugu dnevnog boravka, a pored toga imamo i 16 ličnih pratilaca i preko 60 dece do deset godina koji su obuhvaćeni ranim tretmanima gde se pruža usluga logopeda, defektologa i surdologa. Od početka ove godine smo imali oko 3.000 tretmana što je impozantan broj, a kroz socijalnu zaštitu obezbeđujemo ono što bi inače bilo nedostupno našim građanima. Pored već pomenutih, imamo osmoro stalno zaposlenih ljudi, to su stručni radnici i dve negovateljice sa sertifikatima, kao i četiri stalno angažovane osobe koje su praktično prateća služba za sve – rezimirala je Slavka Popić.

Prvi čovek Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Srbobran Goran Mijonić kazao je da zahvaljujući konkursima šest do osam njihovih članova svake godine na 15 dana idu u Vrnjačku Banju.

    - Takođe, već pet godina u Srbobranu organizujemo Kup u sportskom ribolovu iz razloga što je dokazano da je to jedna od najboljih terapija za ratne veterane. Imamo organizovane i psihološke radionice u centru za psihoterapiju – podvukao je Mijonić i dodao da im je lokalna samouprava mnogo pomogla, kao i da imaju dobru saradnju sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti ''Plavi krug''.

Prema rečima Biserke Veselinović, koja se nalazi na čelu srbobranskog Centra za socijalni rad, kazala je da je vrlo često radna sposobnost osoba sa invaliditetom potpuno ili delimično očuvana, pa su oni i u skladu sa tim radnim kapacitetima, ove, ali i ranijih godina obezbedili sredstva za zapošljavanje sedam osoba sa invaliditetom.

    - Njihovim radom smo više nego zadovoljni, pokazali su šta mogu. Upravo smo u nastojanju da jednoj mladoj devojci koja ima oštećenje sluha obezbedimo nastavak radnog angažovanja  na mestu na kojem je radila. Mislim da treba da jačamo kapacitete svih ovih mladih ljudi, da im omogućimo da budu radno aktivni u skladu sa svojim potencijalima. Svi oni mogu da doprinesu  zajednici jednako kao bilo koji drugi građani – smatra direktorka socijalne ustanove u Srbobranu.

Kako je rekla, živimo u sredini koja na najbolji način može da posluži kao primer kako se posmatraju osobe sa invaliditetom i šta je ono što zajednica treba da izgradi kroz sistem podrške da bi te osove i njihove porodice mogle da žive u sredini porekla uz prava koja im pripadaju.

    - Ono što smo prethodnih godina radili je podsticanje razvoja usluga socijalne zaštite, prvenstveno kroz primere pozitivne prakse i određene programe i projekte koje smo radili dajući primer potrebe razvoja nevladinog sektora bez kojeg mi kao jedina ustanova socijalne zaštite u ovoj sredini ne bismo mogli da ponudimo ono što je potrebno osobama sa invaliditetom. Tu pre svega mislim na ''Biser'' sa kojim odlično sarađujemo – zaključila je Biserka Veselinović.

Prijemu kod predsednika opštine zbog nepostojanja rampe na ulazu u zgradu opštine nije mogao da prisustvuje Mihalj Lakatoš (61).

    - Zahvaljujem se svim ljudima koji mi pomognu. Sin i snaja vode računa o meni jer sam u kolicima i nemam šake i jednu nogu. Nisam navikao da budem kod kuće, pa uvek odem negde – rekao je Mihalj za ''Radio Srbobran'' i dodao da se zahvaljuje Centru za socijalni rad i Crvenom krstu koji mu pružaju pomoć.

Darko Vujinović