Vrhunac zalaganja ''Bisera'' je licenca za uslugu dnevnog boravka

Okrugli sto na temu umetnost i inkluzija organizaciji Udruženja za pomoć MNRO ''Biser'' i Udruženja likovnih umetnika ''Art'' održan je u srbobranskom Domu kulture u petak, 1. decembra 2017. godine.

Ovaj skup nije bio ograničen samo zadatom temom, već je tom prilikom predsednica Slavka Popić podsetila, ali i upoznala prisutne na početke, rad, aktivnosti i planove udruženja na čijem je čelu, koji su održani ili su u planu za blisku budućnost.

Okruglom stolu prisustvovali su članovi Opštinskog veća Radivoj Debeljački, dr Ilija Gazepov i Stefan Mladenović, predstavnici Doma kulture Branislava Sekulić i Božana Stojković, zaposleni u ''Biseru'', potpredsednik beogradskog ''Art'' Centra Ištvan Fusko i ostali zainteresovani građani koji su iskoristili priliku da slušaju druge, ali i učestvuju u diskusiji, a svi oni  imali su mogućnost i da na mestu susreta pogledaju izložbu radova korisnika ''Bisera'' koji su nastali na nedavno održanoj likovnoj koloniji na Katai salašu u Malom Iđošu.

Slavka Popić je na samom početku objasnila značenje termina inkluzija (uključenje), pa je u skladu sa tim nazivom istakla da je cilj Udruženja ''Biser'' da osobe sa invaliditetom dobiju svoje mesto u društvu.

    - To zavisi od toga kako osoba može da funkcioniše. Nije ista ona sa smetanjama u razvoju i ona sa fizičkim invaliditetom. Vrhunac našeg zalaganja je licenca koju smo dobili za uslugu dnevnog boravka za 20 osoba (deca, mladi i odrasle osobe). Imamo usluge i ranog tretmana za decu do deset godina, a one se pružaju na srpskom ili mađarskom jeziku od strane logopeda, defektologa, oligofrenologa i psihologa – navela je ona i dodala da u ''Biseru''postoji u usluga ličnog pratioca.

Kako je još rekla, ovo udruženje je od svog osnivanja 2004. godine od osnovne škole pratilo decu koja su bila njihovi članovi, a posle završene srednje su, da bi im pomogli u zapošljavanju, konkurisali za javne radove.

    - Prijavljivali smo se na svaki konkurs koji je pretpostavljao zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Naši korisnici imaju već preko pet godina radnog iskustva na poslovima javnih radova. Od pre nekoliko meseci imamo zaposlenog i radnog instruktora koji se bavi ovom grupacijom ljudi i vodi proizvodnju u našem plasteniku. Pokušavamo da napravimo ugovor sa ''Dečijim srcem''iz Beograda koje oprema jedan poslovni prostor na Vračaru, kako bi mogli da plasiramo naše proizvode i budemo prepoznatljivi ne samo u našoj sredini, nego i van nje – poručila je Slavka Popić.

Na okruglom stolu čulo se i da potpredsednik beogradskog ''Art'' centra Ištvan Fusko ima u planu da napravi monografiju o saradnji ''Bisera'' i srbobranskog udruženja likovnih umetnika ''Art'', čiji je prvi čovek bio do skora. Prema njegovim rečima, to bi bio presek dosadašnjeg rada. Između ostalog razgovaralo se i o rampama u Srbobranu, ali i o pravilnog terminologiji kada se govori o osobama sa invaliditetom.

 

Darko Vujinović