Korisnici ''Bisera'' stvarali likovna dela

Likovna kolonija na salašu Katai u Malom Iđošu okupila je u sredu, 29. novembra 2017. godine 40 korisnika ''Bisera'' i njima bliskih udruženja koji su u lepom ambijentu stvarali umetničke radove na temu jeseni.

Završena dela će moći da vide svi građani jer će biti izložena i u Galeriji Doma kulture u Srbobranu u petak, 1. decembra, povodom Svetskog dana osoba sa invaliditetom koji pada dva dana kasnije.

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, kao i svaki put na ovom, sada već petom događaju, imalo je podršku likovnih umetnika iz lokalnog Udruženja ''Art'' na čelu sa Ištvanom Fuskom sa kojim već dugo sarađuje.

Predsednica ''Bisera'' Slavka Popić istakla je da je udruženju na čijem se čelu nalazi opština Srbobran dodelila prostor, a da su dobili i određena sredstva preko NIS-ovog konkursa ''Zajednici zajedno''.

    - Sa adaptacijom prostora bi trebalo da počnemo za koji dan. Istovremeno smo konkurisali i kod japanske ambasade jer dobijena sredstva nisu dovoljna da bi se sve uredilo na potreban način. Usluge  koje pružamo kroz podršku opštine su usluge ličnog pratioca, usluge ranog tretmana i dnevnog boravka. To je nešto što zadovoljava potrebe roditelja i kompletnu populaciju osoba sa invaliditetom – podvukla je Slavka Popić i dodala da je ovdašnja lokalna samouprava jedna od retkih u Vojvodini koja podržava rad udruženja kao što su oni.

Predsednik opštine Radivoj Paroški priznao je da se uvek rado odaziva pozivu ''Bisera'', kao i da je lepo videti kada su ljudi posvećeni deci sa smetnjama u razvoju, a oni sa druge strane, to umeju da im uzvrate zahvalnošću.

    - ''Biser'' je izrastao u organizaciju koja u velikom delu pomaže opštini u poslu koji bi ona morala da radi na drugi način. Svaka pohvala je uvek prisutna, ali naravno i materijalna pomoć. Kada se dobija licenca za bilo šta, mora da se pokaže kvalitet. To govori o izuzetnom radu u ''Biseru''– poručio je prvi čovek lokalne smaouprave.

Likovnoj koloniji na Katai salašu prisustvovao je i direktor ''Art'' centra iz Beograda Darko Čonkić, slikarka Milena Stojković, kao i dve umetnice iz Srbobrana Katica Stepanov i Samanta Daničić.

Darko Vujinović