NIS je primer za druge kompanije

U poslovnom centru Naftne industrije Srbije (NIS) u Novom Sadu su u utorak, 28. novembra 2017. godine predstavljeni rezultati rada ove kompanije i lokalnih samouprava širom Srbije sa kojim ona godinama sarađuje kroz program ''Zajednici zajedno''.

Svečanosti su prisustvovali generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, a među gradonačelnicima i predsednicima 11 gradova i opština u kojima NIS obavlja delatnost (Beograd, Novi Sad, Čačak, Niš, Pančevo, Zrenjanin, Kikinda, Kanjiža, Žitište i Novi Bečej)  bio je i prvi čovek opštine Srbobran Radivoj Paroški, kao i nosioci i korisnici projekata koji su realizovani u prethodnom periodu.

Na svečanom događaju predstavljeno je svih 11 opština i gradova koji su obuhvaćeni programom, ali i projekti i sredstva uložena u njihov razvoj u proteklih osam godina. Pored zvanične prezentacije rezultata programa, opštine su se predstavile i svojim autentičnim proizvodima, hranom i narodnim nošnjama, koji su viđeni na štandovima u foajeu NIS-ovog poslovnog centra. Opštine i gradove su predstavili nosioci i korisnici projekata, koji su realizovani na teritoriji lokalnih zajednica u kojima NIS realizuje program ''Zajednici zajedno''.

Generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev je pozdravljajući prisutne poručio da se uspešno poslovanje svake kompanije meri brojkama, ali je njena prava vrednost u onome što ostaje  i što je uloženo u budućnost i zajednicu u kojoj radimo i živimo.

    - Već osam godina NIS nije samo veliki poslovni sistem koji proizvodi i prodaje, već i dobar korporativni građanin, bliski komšija i prijatelj koji doprinosi razvoju 11 opština i gradova u Srbiji. Sa velikim ponosom gledamo kako nekadašnje ideje i projekti postaju realni, bolji deo života u mestima sa kojima sarađujemo – naveo je Tjurdenjev.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević naglasio je da se od velikih uvek očekuje najviše, a NIS je danas, kako kaže, jedna od najuspešnijih kompanija i najveći budžetski davalac u našoj zemlji.

    - Postoji međutim i druga strana, a to je društvena odgovornost velikih kompanija, koju bih nazvao ljudska strana i nju NIS u kontinuitetu pokazuje. Kroz program ''Zajednici zajedno'' koji NIS od 2009. godine redovno sprovodi, na teritoriji AP Vojvodine podržano je 758 projekata i uloženo više od 735 miliona dinara u razvoj kulture, nauke, obrazovanja, ekologije, javnog zdravlja, socijalne zaštite i sporta – istakao je Milićević.

Prema njegovim rečima, ovi podaci nedvosmisleno govore o tome da NIS kao kompanija sve to vreme nije brinula samo o sebi, o svom tržištu, pozicioniranju i profitu, već je brinula i o sredinama u kojima deluje.

    - Zajedno sa tim lokalnim samoupravama se, ne štedeći novac, trudila da pomogne rešavanju problema građana u tim zajednicama. Pokrajinska Vlada će uvek učestovati i biti partner u aktivnostima koje imaju karakteristiku društveno odgovornog delovanja i podržavaće one akcije koje imaju za cilj brigu o lokalnoj zajednici i njihovim žiteljima -  podvukao je Milićević.

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški smatra da NIS kao društveno odgovorna kompanija pokušava da se zahvali lokalnim samoupravama sa kojima sarađuje i da im pomogne njihovom razvoju.

    - Njihov princip je takav da se sredstva izdvajaju i usmeravaju na nevladine organizacije i ustanove od značaja za opštine i gradove. Postoji zajednička komisija koja radi na konkursnim projektima i dolazi se do rešenja za koja se misli da su najbolja i na kraju krajeva sredstva koja se dobijaju se posle realizacije pravdaju. Srbobran je do sada ostvario 49 projekata, a njihova ukupna vrednost je 49 miliona dinara – poručio je Paroški.

On dodaje da je ta pomoć jedan akt dobre volje vrlo velike kompanije koja to, kako kaže predsednik opštine, i ne mora da radi, ali želi da uključuje sredstva u razvoj zajednica gde posluje.

    - To je za svaku pohvalu i NIS svakako spada u red malobrojnih koji se na takav način uključuje u život društva i možda je to dobar primer koji bi podstakao i druge kompanije učine nešto slično – zaključio je Radivoj Paroški.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je izjavio da ovaj događaj pokazuje da kraj jedne godine za kompaniju NIS ne znači samo sumiranje korporativnih rezultata, već i doprinosa razvoju i Novog Sada, ali i brojnih drugih gradova i lokalnih samouprava širom Srbije.

    - Vaš uspeh gospodine Tjurdenjev je i uspeh svih nas, vi ulažete kapital u unapređenje života svih građana, ulažete u opšti razvoj naše države. Sinergija, strateška saradnja, kako god nazvali naš odnos, najvažnije je da on donosi rezultate koji su često odmah vidljivi, da donose napredak naših krajeva u oblasti kulture, sporta, nauke, zaštite životne sredine, socijalne zaštite. Zato sam uveren da će naša saradnja svake godine donositi sve bolje rezultate – jasan je bio gradonačelnik Novog Sada.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović naveo je da je značaj programa ''Zajednici zajedno'' pre svega u najvišem stepenu društvene odgovornosti koju NIS pokazuje.

    - Osam godina zajedničkog rada, 67 projekata, preko 70 miliona dinara za oblast obrazovanja, kulture, socijalne zaštite, podrške i pomoći deci, mladima, bolesnima je nešto što smo radili zajedno i na čemu smo vam neizmerno zahvalni. Vrednost je i u tome što ovaj zajednički posao radite i radimo otvoreno i javno. Ali najveća vrednost je što ga radimo zajedno. I na tome sam i lično zahvalan i prenosim pozdrave svih građana Niša – kazao je prvi čovek Niša.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović se zahvalio kompaniji NIS kao društveno odgovornoj kompaniji koja je prepoznala značaj ulaganja u zajednicu u kojoj radi.

    - Ovaj projekat je nešto što daje dobar primer svim kompanijama u Srbiji kako mogu da ulaganjem u društvo u kome rade i žive njihovi zaposleni da doprinesu boljem kvalitetu života – konstatovao je Mladenović.

Razvoj lokalnih zajednica u kojima posluje predstavlja jedan od strateških ciljeva NIS-a. U tom smislu, kompanija već osam godina razvija program ''Zajednici zajedno'' sa ciljem poboljšanja kvaliteta života u lokalnim zajednicama u kojima posluje.

Kroz program je do sada podržano više od 900 projekata koji su doprineli socijalno-ekonomskom razvoju opština i gradova, u koje je uloženo više od milijardu dinara. Konkursom je obuhvaćeno pet oblasti - ekologija, nauka/obrazovanje, javno zdravlje/socijalna zaštita, kultura i sport.

U toku je realizacija 42 projekta podržanih u okviru programa u tekućoj godini za koje je NIS izdvojio 110,5 miliona dinara i koji će biti završeni do 30. juna 2018. godine.