Za sprečavanje šećerne bolesti najvažnija je fizička aktivnost

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti ''Plavi krug'' zajedno sa Domom zdravlja obeležilo je Svetski dan borbe protiv dijabetesa merenjem nivoa šećera u krvi građanima koji su tokom utorak, 14. novembra posetili državnu apoteku u Srbobranu, a bilo ih je 160.

Šećerna bolest je apsolutno i relativno povećanje šećera u krvi, a do nje najčešće dolazi zbog nedovoljnog lučenja insulina u gušterači, a ima slučajeva i povećanog lučenja insulina, ali on tada nije fiziološki aktivan i ne vrši svoju ulogu.

    - Postoji mnogo razloga za tako nešto, od naslednog faktora, zatim bolesti koje izazivaju upalu gušterače, bolesti žučne kese, gojaznost, fizička neaktivnost...sve to zajedno dovodi do pojave šećerne bolesti. Za njeno lečenje i sprečavanje je verovatno najbitnija fizička aktivnost. Ona povećava cirkulaciju i opskrbljuje krvlju sve potrebne organe, dakle distribucija šećera je ravnomerna po celom organizmu, a drugo je afinitet svih ćelija – naglašava za ''Radio Srbobran'' dr Ilija Gazepov.

Prema njegovim rečima, insulin bude više senzibilan, odnosno omogućava i dozvoljava da šećer iz krvi i krvnih sudova uđe u svaku ćeliju.

    - Fizička neaktivnost umanjuje tu ulogu insulina i on je ne vrši. Praktično predstavlja ključ, jer mora da otključa svaku ćeliju i omogući da šećer iz krvnih sudova uđe u nju – podvlači prvi čovek ''Plavog kruga''.

Kada se jasno dijagnostikuje šećerna bolest, kaže naš sagovornik, njeno lečenje je praktično doživotno, međutim veliki broj ljudi je vrlo uspešno može držati pod kontrolom.

    - Garantujem da 30 posto sadašnjih pacijenata koji se leče ne moraju da uzimaju terapiju i lekove, ali zato je potrebno promeniti način života. Pre svega povećati fizičku aktivnost, regulisati svoju telesnu težinu, adekvatno se hraniti i oni su tada zdrave osobe. Ako nema fizičke aktivnosti, nivo šećera u krvi ne može biti adekvatno regulisan – tvrdi doktor Ilija Gazepov.

On dodaje i da je veoma važna i adekvatna ishrana. Naime, potrebno je da su sve namirnice zastupljene, ali ugljeni hidrati moraju biti regulisani.

    - Svaki pacijent koji se leči od šećerne bolesti mora od svog izabranog lekara biti upoznat za glikemijskim indeksom hrane. Šećer koji hrana oslobađa ne ulazi istom brzinom u krv. Imamo neke namirnice koje ulaze brzo, svega nekoliko sekundi nakon stavljanja u usta, a nekima mora da prođe dva, tri sata pa da njena koncetracija u organizmu bude jako velika – poručuje predsednik srbobranskog društva za borbu protiv dijabetesa.

Gazepov apeluje da se osim limunade bez šećera, ne treba se piti nijedan sok, a to se ne odnosi samo na one koji boluju od šećerne bolesti, već na sve građane.

    - Povrće i voće se mora uzimati, pogotovo jabuka. Kad je u pitanju kvantitet ishrane, preporučujem pet obroka u toku dana. Tri osnovna i dve užine, između doručka i ručka i između ručka i večere. Ona treba da bude zastupljena u ishrani u vidu voća i povrća. Mi ne zabranjujemo nijednu namirnicu, osim onih koje imaju koncetrovane vrednosti šećera u svom sastavu. Jabuka ima šećer u sebi, ali ima i vitamine i minerale, kao i mnogo bitnih vlakana koji su neophodni za normalnu ishranu i funkcionisanje digistivnog trakta u celosti – objašnjava naš sagovornik.

Predsednik ''Plavog kruga'' otkriva i u kom momentu dijabetičari počinju da ubrizgavaju insulin.

    - Kada fizička aktivnost i preuzete mere u ishrani nisu dovoljni da nivo šećera u krvi bude regulisan, daju se tablete. Ima ih više, a počinje se sa običnim metforminom, ali ako to nije dovoljno nastavlja se i sa drugim u kombinaciji. Ukoliko i to ne pomogne, preporučuje se insulin. Što se pre uvede terapija, uz promenu načina života, biće manje posledica po pacijenta – govori doktor Gazepov i dodaje da je šećerna bolest najčešći uzrok amputacija i slepila kod obolelih.

Inače, ove godine Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti je posvećen ženama, pogotovo onim u mlađim godinama i trudnicama. Na pet obolelih žena od dijabetesa, dve su u najzdravijoj godišnjoj dobi.

Sagovornik ''Radio Srbobrana'' kaže da aktivnosti Plavog kruga imaju pre svega ulogu preventive i da se oni trude da svojim delovanjem na razne institucije poboljšaju lečenje i život šećernih bolesnika.

    - Imamo višestruku ulogu i značaj, naši flajeri i edukativni materijal su puni informacija koje svaki građanin treba da zna. Isto tako, želimo da damo podršku Udruženju ''Biser'' i skrenemo pažnju na njih jer su njegovi korisnici zbog  svog načina života na neki način marginalizovani. Nemaju jednake uslove za život, pogotovo kada je u pitanju fizička aktivnost – završava dr Ilija Gazepov.

Darko Vujinović