Đaci prvaci mađarskog odeljenja dobili po 10.000 forinti

Dvadeset pet đaka prvaka iz mađarskog odeljenja Osnovne škole ''Jovan Jovanović Zmaj'' dobili su u utorak, 7. novembra 2017. godine po 10.000 forinti (33 evra) od Saveza Rakoci iz zemlje naših severnih suseda i Mađarskog nacionalnog saveta.

Kako je rekao predstavnik Saveza ''Rakoci'' Domonkoš Nađ, oni od devedesetih godina posvećuju pažnju sunarodnicima iz okolnih zemalja, a posebno mladima.

    - Više od 10.000 učenika zahvaljujući nama učestvuje na raznim putovanjima i manifestacijama, a ovo je već treća godina kako u Vojvodini za više od 6.000 porodica i učenika dodeljujemo stipendije. Ovaj program se sastoji iz tri dela, prva faza je nastala ove godine i zove se Roda vest, gde se roditeljima koji dobiju bebu poklanjaju radosnice koje smo napravili. Isto tako, deca koja se upisuju u zabavište dobiju poklon u vidu školskog pribora, a nakon upisa u osmoletke sva deca koja na mađarskom dobiju 10.000 forinti – objasnio je Domonkoš Nađ.

Prisutnima se, između ostalih, obratila i predsednica Skupštine opštine Srbobran Milena Alargić koja je naglasila da se lokalna samouprava trudi da deci omogući što bolje obrazovanje.

    - ''Zmaj Jovina'' škola je infrastrukturno obezbeđena, ali ćemo mi i dalje raditi na tome da zaposleni i učenici imaju još bolje uslove za rad. Ove godine smo podelili i školske torbe prvacima, a možemo da se pohvalimo da sarađujemo sa pobratimljenom opštinom Orošhazom. Šaljemo decu na razmenu, oni idu u naše odmaralište u Sutomoru, dok naši đaci putuju u banju koju oni imaju – poručila je Alargić uz nadu da će saradnja biti nastavljena.

Deca škole ''Jovan Jovanović Zmaj'' su za ovu priliku prikazali i kulturni program koji su pripremili.

Darko Vujinović