Sećanjem i obilaskom groblja obeleženi Svi sveti i Dan mrtvih

U okviru praznika Svi sveti i Dan mrtvih, lokalno mađarsko stanovništvo se u četvrtak, 2. novembra 2017. na groblju u Srbobranu prisetilo događaja od pre 73 godine.

Kao i uvek, srbobranski Mađari su se toga dana sećali ubijenih nevinih sunarodnika 1944. i 1945. godine. Prvi venci položeni su u Nadalju na Krstu nevinih žrtava gde su u ime Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) bukete cveća položili su Beata Sabadoš Fodor i Nikoleta Bezek.

U prigodnom sećanju na Rimokatoličkom groblju u Srbobranu na samom ulazu na krstu gde je postavljena i memorijalna ploča u znak sećanja na stotine nevinih civilnih žrtava pogubljenih 1944. i 1945. godine građani su se i ove godine prisetili nevinih žrtava u Nadalju i Srbobranu.

U ime SVM Beata Sabadoš Fodor je podsetila sve prisutne da je tek nakon 46 godina, 1990. počelo da se govori o onome što se desilo u jesen 1944. godine u Vojvodini i Srbobranu.

    - Ovaj dan nije crveno slovo niti je državni praznik u Srbiji, iako bi to trebalo da bude. Ipak, to su dani u kojima mađarski narod u Vojvodini pokušava da se seti svojih mrtvih, da ode na groblja svojih rođaka i poznanika – poručila je ona.

Kako je rekla, ni u Srbobranu, a ni u drugim mestima u pokrajini do današnjeg dana nije razjašnjeno koliki je bio broj žrtava jer decenijama ništa nije moglo da se uradi na istraživanju događaja, a često se ni sami Mađari tokom decenija nisu usudili da razgovaraju o tome.

    - Sada je to moguće, ali još uvek ne znamo koliko je zapravo tih žrtava u masovnim grobnicama na srbobranskom Rimokatoličkom groblju. Ima najmanje 1.000 do 1.300 ljudi, uglavnom Mađara, ali i Nemaca, a do sada je identifikovano preko 400 osoba – navela je Beata Sabadoš Fodor.

Na memorijalnu ploču brojne delegacije položile su cveće. U ime Skupštine opštine Srbobran to su učinili predsednica Skupštine Milena Alargić i zamenik predsednika opštine Lazar Krajinović, zatim predstavnici mađarskog nacionalnog veća i generalnog konzulata Mađarske u Srbiji, kao i predstavnici mađarskih političkih organizacija u Srbobranu.

U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti i Dan mrtvih obeleženi su kao svetkovina, ali i neradni dan u većini zemalja sa većinskim katoličkim stanovništvom. Među običnim narodom ovaj svetac povezuje se, pre svega sa obilaskom groblja, uređenjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve.