Otvorena humanitarna izložba ručnih radova kapa i šalova

Humanitarna izložba ručnih radova kapa i šalova čije su autorke članice lokalnog Udruženja žena ''Ruka spasa'' otvorena je u Galeriji Doma kulture u Srbobranu u ponedeljak, 6. novembra i trajaće do petka, 10. novembra 2017. godine.

Kako je na otvaranju rekla jedna od njih Radmila Alargić, ovo udruženje okuplja pre svega, vrlo sposobne, vredne i nesebične žene.

    - Sposobne su da se uhvate u koštac sa svim izazovima koje smo imale. Nesebične su jer je udruženje humanitarnog karaktera. Žene su inače različitog starosnog doba, imamo mlade mame, čak i devojčice koje dođu da štrikaju, zatim imamo bake, ali i prabake. Dakle, različito starosno doba iz različitog socijalnog i kulturnog miljea, međutim sve imamo isti cilj, a to je podariti svoj rad društvu uz osećaj prijatne moralne satisfakcije – poručila je Alargić na otvaranju izložbe.

Prema njenim rečima, one uglavnom štrikaju i heklaju.

    - Sastajemo se u prijatnom okruženju i druženju. Ništa nije pod moranjem. Što započnemo na sastancima, vrlo često završavamo kod kuće. Rado se družimo, razmenjujemo iskustva, menjamo šeme, mustre, dopunjavamo se, nismo konkurencija već naprotiv, uživamo u davanju sebe – istakla je nekadašnja profesorka matematike.

Predsednica ''Ruke spasa'' Savka Lazić je za ''Radio Srbobran'' naglasila da će kape i šalove sa ove izložbe pokloniti deci čiji roditelji koriste usluge Centra za socijalni rad.

    - Takođe smo bebama iz novosadske Betanije poklanjale kape, rukavice i čarape, zatim smo Dečijoj bolnici u Vrbasu darovale heklane lutke od čistog pamuka, radile smo nakit koji smo poklonili ženama za 8. mart, a pomogle smo i hraniteljskim porodicama. Uglavnom sve što napravimo i poklonimo – naglašava naša sagovornica i dodaje da će uskoro praviti i narodnu nošnju za kulturno-umetnička društva ''Bard'' iz Srbobrana i ''Ivanjsko cveće'' iz Nadalja.

Savka otkriva da je početnica u ovom poslu i da do pre nekoliko godina nije ni znala da drži igle u rukama.

    - Cilj našeg udruženja je da se okupljamo, naučimo nešto i to kasnije poklonimo. Ništa se ne plaća, a ja pozivam sve žene da dođu. Raduje me što imamo sve više članica, sada već preko 20 njih. Najveći problem nam je prostor, ali nadam se da ćemo dobiti novi. Radionice trenutno imamo u Pozorištancu, svakog ponedeljka od 18 do 20 časova – poručila je Savka Lazić koja se i zahvalila sponzorima bez kojih, kako kaže, ničega ne bi bilo.

Ona je najavila i izložbu koju će članice ''Ruke spasa'' imati 20. decembra u Pozorištancu. Naime, posetioci će tada imati priliku da vide narodnu nošnju koja će biti rađena kosovskim vezom.

Darko Vujinović