Humanitarna akcija ''Čepom do osmeha'' i u Srbobranu

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER) priključila se humanitarno-ekološkoj akciji ''Čepom do osmeha'' koju organizuje istoimeno udruženje iz Novog Sada.

Akcija sakupljanja plastičnih čepova pokrenuta je zbog pomoći deci sa invaliditetom, da bi im se omogućilo lakše funkcionisanje u obrazovanju. Kako poručuju iz KLER-a, želja je da se da doprinos kvalitetnijem životu ove dece, kao i da se probudi ekološka svest u našoj sredini.

Kutije za sakupljanje čepova postavljene su na više lokacija širom opštine Srbobran kako bi bile dostupne svim građanima, koji žele da daju svoj doprinos.

Kutije se nalaze u zgradi lokalne samouprave, državnoj apoteci u Srbobranu i Turiji, Osnovnim školama ''Petar Drapšin'' (Turija) i ''Žarko Zrenjanin Uča'' (Nadalj), Predškolskoj ustanovi ''Radost' (Turija) i Domu zdravlja ''Dr Đorđe Bastić'' u Srbobranu.

Akcija ''Čepom do osmeha'' nastala je na inicijativu diplomiranog ekologa i predsednice istoimene humanitarno-ekološke organizacije Vanje Petković iz Novog Sada. Ona je tokom svojih studija u decembru 2012. godine pokrenula humanitarnu akciju recikliranja čepova sa ciljem prikupljanja sredstava za kupovinu pomagala deci sa invaliditetom ili sa nekom smetnjom u razvoju, kako bi im se olakšala svakodnevnica.

Potrebno je prikupiti čvrste plastične čepove, na primer od mleka, jogurta, majoneza, flomastera, lekova koji imaju plastični čep, navlake za medicinske igle, sokova, vode, piva, kečapa, sredstava za kućnu i ličnu higijenu (deterdženti, paste za zube, šamponi,dezodoransi, kreme za ruke, omekšivači, balzami, tečnost za sudove…).

Sakupljene količine čepova od plastike se odvoze u reciklažni centar, a prikupljena sredstva se koriste u humanitarne svrhe.