U subotu besplatni preventivni pregledi

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti ''Plavi krug'' će besplatnim preventivnim pregledima u Mesnoj zajednici u Srbobranu u subotu, 11. novembra 2017. godine od 8 do 13 časova obeležiti Svetski dan borbe protiv dijabetesa.

Planirano je da se građanima koji se odazovu meri nivo šećera u krvi, krvni pritisak, telesna težina i visina, procenat masnoće u telu i pulsoksimetrija, a udeliće se saveti, edukativni materijal i po jedna jabuka. Za preglede nije potrebna zdravstvena knjižica niti bilo koji drugi dokument.

Član Opštinskog veća zadužen za zdravstvo dr Ilija Gazepov ističe da je u Vojvodini 270.000 obolelih od dijabetesa, dok je u opštini Srbobran oko 1.000 njih.

    - Veliki je broj je neotkrivenih, a naš zadatak je da ih što pre pronađemo. I ne samo da pomognemo njima i ljudima koji se već leče, nego i da građanima omogućimo i predstavimo sve one greške koje prave u svakodnevnom životu, pre svega u načinu ishrane i nedostatku fizičke aktivnosti. Želimo da na taj način sprečimo da uopšte dođu u situaciju da misle hoće li oboleti ili da li možda već jesu – govori doktor Gazepov i poziva sve da dođu u sledeće subote u Mesnu zajednicu.

Inače, dijabetes je prvi uzrok novih slučajeva slepila i neuropatije kod odraslih, zatim terminalne bubrežne isnuficijencije, kao i netraumatskih amputacija.

    - Kada se vodi računa o sebi i promeni načina života, šećerna bolest se može uspešno kontrolisati i u mnogim slučajevima sprečiti – jasan je Ilija Gazepov.

U sklopu obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji pada u utorak, 14. novembra u državnoj apoteci, odnosno apoteci Doma zdravlja od 8 do 18 časova planirano je celodnevno kontrolisanje šećera u krvi, dok je sledeća velika akcija ''Plavog kruga'' zakazana za 3. decembar.

    - Tada je Svetski dan invalida, a sarađivaćemo sa ''Biserom'' i sličnim udruženjima. U toku su kontakti i sa svim osnovnim školama u opštini. Trudimo se da svake godine pregledamo osmake i zaposlene, imamo podršku svih direktora, tako da se nadam da ćemo to uspešno obaviti – zaključuje dr Ilija Gazepov.

Darko Vujinović