Praznik odbojke na Trgu republike u Srbobranu

Odbojkaški klub Elan Volley je na Trgu republike u Srbobranu u subotu, 16. septembra 2017. godine organizovao treći po redu turnir u uličnoj odbojci za dečake i devojčice od sedam do 15 godina, takozvani ''Street Volley'' kom je prisustvovalo oko 300 dece.

Ova sportska manifestacija održala se u sklopu akcije Odbojkaškog saveza Vojvodine (OSV) pod nazivom ''Turniri kroz Vojvodinu'' gde se od maja pa do septembra širom Pokrajine kroz decu i omladinu igra i promoviše ovaj sport. Mladi odbojkaši i odbojkašice iz gradova širom Vojvodine odmerili su snage sa svojim vršnjacima, a takmičenje se odvijalo na devet terena. Dečaci su nastupali u tri kategorije (2003/04, 2004/05 i godište), dok su devojčice bile podeljene u pet uzrasta 2003, 2004, 2005/06 i 2007/08).

Prvi čovek ŽOK Elan Volley iz Srbobrana Boško Popović se pre početka turnira obratio deci i zahvalio im se što prisustvuju ovakvoj sportskoj manifestaciji.

    - Želeo bih da pokažete sve što su vas vaši treneri naučili. Mi smo imali veliki posao da sve ovo uspešno privedemo kraju, ali kada vas vidim u ovolikom broju, mislim da je vredelo raditi – rekao je Popović.

Nakon njega, predsednik Odbojkaškog saveza Vojvodine Petar Bogunović je pozvao sve da aplauzom pozdrave uspeh muške reprezentacije Srbije koja je na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Poljskoj osvojila bronzano odličje.

    - Ovaj turnir nama u pokrajinskom savezu puno znači i jako smo zadovoljni što Elan Volley ima podršku lokalne samouprave, a mi im takođe dajemo punu podršku za njihov rad – poručio je on.

Tu je bio i prvi čovek opštine Srbobran Radivoj Paroški koji je ispred lokalne samouprave pozdravio sve učesnike turnira.

    - U sportu se svi borimo da budemo pobednici, ali ovaj put nije tako. Ovo je dan kada smo svi pobednici, i vi koji igrate i mi koji vas podržavamo. Elan Volley je pokazao dosta kvaliteta u svom radu, u okupljanju mladih, ali i sada u organizaciji odbojkaškog turnira. Mi to prepoznajemo i uvek ćemo podržavati kvalitet kada se radi o sportu – naveo je Paroški.

Nakon toga, predsednik OSV Petar Bogunović i generalni sekretar Branislav Dobrodolski uručili su plakete Radivoju Paroškom i Bošku Popoviću za veliki doprinos razvoju i unapređenju odbojkaškog sporta na teritoriji AP Vojvodine.

Popović je nešto kasnije za ''Radio Srbobran'' istakao da je ovaj turnir veoma značajan za decu u našoj sredini i da se uostalom zbog njih i organizuje.

    - Planiramo da to traje dugi niz godina. Tu će verovatno biti i budućih šampiona, odziv dece je veliki, tako da smo zadovoljni i sa organizacijom i sa posetom. Ovo je jedan od načina da se promoviše odbojka i sam rad sa decom je mnogo bitan. Odbojka je specifičan sport, ako se ne krene na vreme sa treniranjem ne može se postići veliki uspeh. Upravo je uzrast od sedam do 15 godina bitan za dalje napredovanje u ovoj igri na mreži – podvukao je naš sagovornik.

Inače, na turniru ''Street volley'' u Srbobranu se pojavilo 64 ekipe sa pet takmičara i timu.

    - Kad smo prošle godine organizovali ovaj turnir prepoznati smo od ljudi iz OSV i oni su nas uvrstili u zvanični kalendar, tako da se nalazimo među šest gradova u Vojvodini (Subotica, Novi Sad, Novi Bečej, Apatin, Bačka Palanka i Kikinda) koji su dobili tu čast – naveo je Popović.

On je iskoristio priliku i da kaže da je klub na čijem je čelu počeo sa pripremama i da seniorska ekipa Elan Volley-a već u u utorak, 19. septembra igra kup utakmicu protiv Kikinde, dok prvenstvena sezona počinje sredinom sledećeg meseca.

    - Planiramo da uključimo sve kategorije koje imamo. Moram da napomenem da je naša pionirska ekipa prošle sezone bila prvak lige Odbojkaškog saveza Srednje Bačke. Dakle, u krugu od 50 kilometara naše devojčice su bile najbolje. Nameravamo da ih uključimo u seniorsko takmičenje Druge vojvođanske lige, to je poslednja liga, iz razloga da se deca kale kroz jake utakmice. Seniorke će se i dalje takmičiti u Drugoj saveznoj ligi, a to je treći rang takmičenja, od ukupno šest – govori Boško Popović i dodaje da će verovatno ponovo imati najmlađi tim u šampionatu jer je prosek starosti igračica 16,5 do 17 godina.

Generalni sekretar Odbojkaškog saveza Vojvodine Branislav Dobrodolski je za naš radio poručio da je ovo samo jedan od turnira ovogodišnjeg karavana ''Street volley''-a koje OSV organizuje kao osnovu za animaciju i afirmisanje odbojke na ovom nivou i baze za stizanje do vrhunskih odbojkaša. 

    - Nama je želja da iz ovakvih turnira sledeće godine napravimo finalni turnir gde bi svi osvajači medalja mogli da učestvuju, ali i oni koji sticajem okolnosti nisu stigli do medalje. Tako da decu mogu otprilike da vide gde im je mesto, koliko vrede i da malo upoznaju druga mesta. Isto tako, hoćemo da se deca druže i vide da se odbojka igra u celoj Vojvodini, ali i da se susretnu sa vršnjacima i odmere snage. Mali procenat njih stigne do vrhunskih odbojkaša, ali ima tu i trenera i sudija, sve u svemu, ovo je jedna dobra priča s obzirom da je ove godine u odbojkaškom karavanu učestvovalo preko 5.000 dece, što je jedna vrlo ozbiljna baza za dalji rad – smatra Dobrodolski.

Prema njegovim rečima, čelnici saveza bi želeli da sva deca vide koliko trenutno vrede i shvate da se u ovom sportu može postići i nešto ne samo igrački.

    - Imamo veoma uspešnu mušku i žensku seniorsku reprezentaciju koje osvajaju medalje na velikim takmičenjima tako da deca mogu da vide do kog nivoa mogu da stignu. Ali i ako ne uspeju u tome, mogu da nađu sebi neko mesto u sportu. Turnir u Srbobranu dosta lepo izgleda, ima mnogo dece i mi bismo da se zahvalimo ljudima iz organizacije kao i lokalnoj samoupravi koja je pomogla. Odbojkaški savez, opština i organizatori turnira će se truditi koliko god je moguće obezbedimo bolje uslove deci kako bi ona mogla da igraju ovakve turnire i u inostranstvu. Mislim da je to naša obaveza, da im damo priliku da vide kako to izgleda, pa neka onda sami odluče da li će trenirati ozbiljnije – zaključio je generalni sekretar OSV.

Inače, za najuspešnije ekipe obezbeđene su medalje i pehari, kao i nagrade za najbolje igrače i igračice.

Učestvovalo je 49 ženskih ekipa i 15 ekipa u kojima su nastupali dečaci. Sa područja Vojvodine bilo je ukupno 12 klubova.

Rezultati:

Devojčice 2003. godište: 1. mesto ŽOK ''Elan Volley'' Srbobran, 2. mesto ŽOK ''Vrbas'', 3. mesto OŠ ''Vuk Karadžić'' Bačko Dobro Polje.

Najbolja igračica u ovoj kategoriji je Nevena Vuksan iz ŽOK ''Elan Volley''.

Devojčice 2004. godište: 1. mesto ŽOK ''Vrbas'', 2. mesto OK ''Libero'' Bačko Gradište, 3. mesto OK ''Elan Volley'' Srbobran.

Najbolja igračica Milana Miljanić iz ŽOK ''Vrbas''.

Devojčice kategorija 2005/06: 1. mesto OK Elan Volley Srbobran (ovo im je osma zlatna medalja sa isto toliko turnira širom Vojvodine), 2. mesto ŽOK ''Vrbas'', 3. mesto OK ''Panonija'' Bačka Palanka.

Najbolja igračica je Jovana Jorgić iz ŽOK ''Elan Volley''.

Devojćice kategorija 2007/08 godište: 1. mesto OK ''Elan Volley'' Srbobran, 2. mesto OK ''Respekt 2'', Kovilj, 3. mesto ''Respekt 3'' Kovilj.

Najbolja igračica je Tamara Mihić iz ŽOK ''Elan Volley''.

Dečaci 2002/03 godište: 1. mesto MOK ''Bečej 1'', 2. mesto OK ''Partizan'' Bač, 3. mesto MOK ''Bečej 2''.

Najbolji je igrač Nikola Radovanov iz MOK ''Bečej''.

Dečaci 2004/05 godište: 1. mesto MOK ''Bečej 1'', 2. mesto OK ''Mladost Turija'' i 3. mesto MOK ''Bečej 2''.

Najbolji igrač je Ilija Bašić iz MOK ''Bečej''.

Foto: Tamara Gajinov i Darko Vujinović

Darko Vujinović