"Lenkin prsten" Tanji Kragujević

Književna nagrada "Lenkin prsten", koja se dodeljuje za najbolju ljubavnu pesmu na srpskom jeziku objavljenu između dve dodele, za 2015. godinu pripala je Tanji Kragujević. Tročlani žiri u sastavu: dr Zoran Đerić (predsednik), dr Dragana V. Todoreskov (članica) i Biljana Puškar (članica), nagradio je pesnikinju iz Zemuna za pesmu "Voda", koja je objavljena u knjizi "Od svetlosti, od prašine" u izdanju Umetničke akademije „Istok“, iz Knjaževca.

Tanja Kragujević prva je pesnikinja koja je dobila "Lenkin prsten", od ukupno deset dobitnika, koliko je dodeljeno od ustanovljenja nagrade, 2006. godine.

Odluka je doneta jednoglasno. Uručenje nagrade zakazano je za 14. novembar 2015. godine, u 19.00 časova, u Srbobranu, u Pozorištancu.

Tanja Kragujević (Senta, 1946) do sada je objavila 20 pesničkih knjiga. Dobitnica je brojnih književnih nagrada i priznanja, među kojima su: "Brankova nagrada" (1966), "Đura Jakšić" (1993), "Milica Stojadinović Srpkinja" (2009), "Pečat Varoši Sremskokarlovačke" (2012), "Rade Tomić" (2014), kao i nagrade "Milan Bogdanović" za književnu kritiku. Pesme su joj zastupljene u više desetina zbornika i antologija savremene poezije u zemlji i inostranstvu. Živi u Zemunu.

Nagrađena pesma "Voda" napisana je u formi poslanice. U njoj se lirska protagonistkinja obraća dragom biću, uvodeći metafore već u prvom stihu: "Ja sam znak vode. Ti si kopno." Ostajući dosledna kratkim iskazima i slikama koje se nadovezuju jedna na drugu, pesnikinja ispisuje fragmente ljubavnog govora u kom se žensko ja otvara za niz telesnih ispoljavanja ljubavi. Direktna i manifestativna, nižući glagole u zapovednom obliku, kojima se voljeno biće neposredno i nedvosmisleno uvodi u intimu, lirska junakinja pesme "Voda" u isti mah se i određuje prema partneru: "Uđi. Jer sva sam unutra./ Okean. Voda. Zaplovi./ Ma kojim pravcem. Jer svud sam."// Ženska priroda je, dakle, zavodljiva, fluktuirajuća, sveprožimajuća, suštastvena ali i nestalna, ona koja se neprestano ukida i rađa kao nova u dinamici ljubavnog govora.  

Sva u znaku čežnje i naslute ljubavnog čina, žena je u ovoj pesmi ona koja svoju vlastitost uslovljava spajanjem sa voljenim bićem ("I nemam središte./ Sva sam.// I nema me./ Ti me izvedi."/). Njeno pevanje o ljubavi je sinonim nje same, zalog postojanja, njena mera stvari i prostora. Stoga je pesma "Voda" Tanje Kragujević istinska himna ljubavi i erotičnosti, ispisana perom žene, data kroz vizuru žene, u slavu žene, saopštila je dr Dragana V. Todoreskov, članica žirija.

U najužem izboru za dodelu "Lenkinog prstena" bile su pesme: „Ime duše“, Bojana Jovanovića, koja je objavljena u knjizi Ponovna rođenja (Prometej, Novi Sad, 2015); „Duša koja stremi“, Nikole Strajnića, koja je objavljena u časopisu Zlatna greda, broj 159/160, januara/februar 2015. godine; „Šeherezadina nova koreografija“, Milice Lilić Jeftimijević, koja je objavljena u knjizi Partenon zvezdama zidan (Arka, Smederevo, 2015); „Dragi“, Milene Marković, koja je objavljena u knjizi Pesme za žive i mrtve (LOM, Beograd, 2015), objavio je dr Zoran Đerić, predsednik žirija.

Dom kulture Srbobran pripremio je program povodom dodele nagrade "Lenkin prsten" koji će trajati tri dana. 

U četvrtak, 12. novembra u 19.00 časova, na programu je "Veče mladih pesnika". Kada će nastupiti nagrađeni dobitnici literarnog konkursa iz 2014. godine, mlađa grupa za scensko kazivanje Doma kulture „Med i žaoka“, i učenici Osnovne muzičke škole Vrbas - odeljenje Srbobran.

U petak, 13. novembra u 13.00 časova, u Domu kulture biće otkrivena ploča "Lenkin prsten" sa imenima svih dosadašnjih laureata, dok će u 19.00 časova, u Malom pozorištu bidi izveden program "Tuneli" - scenski prikaz poezije Vojislava Karanovića, drugog dobitnika "Lenkinog prstena", u izvođenju grupe za scensko kazivanje Doma kulture „Med i žaoka“, uz muzičko iznenađenje.

Dodela nagrade na programu je u subotu, 14. novembra u 19.00 časova, takođe u Pozorištancu. Uz glumca, Narodnog pozorišta Beograd, Hadži Nenada Maričića, nastupiće akademski hor Obilić - dirigent Darinka Matić Marović, i grupa za scensko kazivanje Doma kulture "Med i žaoka".