Deca u Srbobranu videla junake iz crtanog filma

Predstava ''Elza i zaleđeni Hans'' rađena po motivima popularnog crtanog filma ''Zaleđeno kraljevstvo'' igrana u subotu, 16. decembra 2017. godine oduševila je decu koja su bila u Pozorištancu.

Likovima princeze Elze, Ane, Hansa, Olafa i Kristofa tokom ovog 45-minutnog komada život su udahnuli Jovana Petronijević, Nina Grahovac, Jovan Ljubenović i Saša Đurašević.

Radnja ove predstave odvija se u gradu Arendelu. Princeza Elza, poseduje posebnu natprirodnu moć da sve što poželi pretvori u sneg, dok je njena mlađa sestra, princeza Ana, neustrašivi optimista, zbog toga tužna i pokušava na svaki način da pomogne sestri da prokletsvo prestane kako bi Elza konačno mogla da skine rukavice.

Elza je svojim ledenim čarima zaledila princa Hansa koji je ljubomoran i zloban i koji po svaku cenu želi princezu Anu za ženu. Kristof je prodavac leda koji se takođe bori da osvoji Anino srce i u tome uspeva. Urnebesno smešni sneško Olaf tu je da dočara i predstavi sve likove na dvoru i da nasmeje do suza.

Pobeda dobrog nad zlim, razvijanje timskog duha, te isticanja koliko je sestrinska ljubav jaka i važna,  glavne su poruke koje ova predstava ostavlja za sobom.

Glumica Jovana Petronijević koja je i autor ovog dela za ''Radio Srbobran'' ističe da je prvi put kod nas jedan komad napisan u stihu.

    - Crtani film ''Zaleđeno kraljevstvo'' je zaludeo sve naše mališane. I moja sestričina Petra, ima sve od njih, od torbe do čarapica. To je tako jer priča prati dve rođene sestre koje se mnogo vole i u predstavi se baš govori o tome da sestrinska ljubav na kraju pobedi. Komad je interaktivan i deca učestvuju svo vreme – objašnjava ''Elza''.

Naša sagovornica kaže da ga igraju od aprila ove godine i da je obilaze čitavu Srbiju.

    - Bili smo čak i u Beču, pa možemo da se pohvalimo da je ova dečija predstava prvi put prešla naše granice. Sale su uvek prepune dece, to je zapanjujuće. Ja moram da budem Elza jer sam plava, a Ana je niža i ima drugačiju kosu – priča Jovana i dodaje da nema potrebe da interaktivna predstava traje duže od jednog školskog časa, pošto sve preko toga deci bude dosadno.

Naša sagovornica naglašava da se ''Elza i zaleđeni Hans'' nalazi na redovnom repertoaru ''Akademije 28'' u Beogradu i da će do kraja decembra imati još sedam izvođenja širom naše zemlje, a ona sama je u Srbobranu već šesti put.

    - Sa Goranom Podlipecom iz ''Novosadskog pozorišta'' sam ovde dolazila kada smo igrali predstave po školama, a sada sam sa kolegama obišla centar gde smo popili kafu – završava sa osmehom Jovana Petronijević.

Darko Vujinović