Predstavili se pesnici osnovci

Osnovna škola ''Vuk Karadžić'' je u sredu, 13. decembra 2017. godine po peti put organizovala ''Veče mladih pesnika'' na kom se pojavilo ukupno 12 učenika iz svih osmoletki sa teritorije opštine Srbobran čiji su stihovi ocenjeni kao najbolji.

Na literarnom konkursu koji je raspisala pomenuta škola mogli su da učestvuju đaci od petog do osmog razreda, a po najbolje tri pesme birala je dvočlana komisija koju su činile bibliotekar Anka Zurković i knjižičar Milana Gajinov. U znak zahvalnosti, organizatori su svakom mladom autoru uručili simboličan poklon.

Veče je započelo kompozicijama koje je na flauti izvodila učenica Osnovne škole ''Vuk Karadžić'' Ivana Pavlić, a nakon nje su se prisutnima predstavili i mladi autori koji su kazivali stihove svojih pesama.

Redom su nastupali:                                                       

1. Ivana Radukić, 8. razred OŠ ''Žarko Zrenjanin Uča'' Nadalj, pesma ''Bezbrižni san''

2. Milica Velicki, 7. razred, OŠ ''Petar Drapšin'' Turija, pesma ''Drugarstvo''

3. Ljubiša Simić, 7 .razred, OŠ ''Jovan Jovanović Zmaj'' Srbobran, ''Ljubavna pesma''

4. Sanja Sivački, 7. razred, OŠ ''Vuk Karadžić'' Srbobran, pesma ''Šta je to ljubav?''

5. Tavita Žarkovački, 8. razred, OŠ ''Žarko Zrenjanin Uča'' Nadalj, pesma ''Daljina''

6. Aleksandra Đukić, 8. razred, OŠ ''Jovan Jovanović Zmaj'' Srbobran, pesma ''Kraljica''

7. Justina Šarčev, 8. razred, OŠ ''Vuk Karadžić'' Srbobran, pesma ''Ti, koji si negde daleko''

8. Jovana Saveljev, 8. razred, OŠ ''Žarko Zrenjanin Uča'' Nadalj, pesma ''Pusta želja''

9. Dragana Rakić, 8. razred, OŠ ''Petar Drapšin'' Turija, pesma ''Jednog dana''

10. Samanta Daničić, 8. razred, OŠ ''Jovan Jovanović Zmaj'' Srbobran, pesma ''Zid''

11. Ivan Arđeljan, 7. razred, OŠ ''Vuk Karadžić'' Srbobran, pesma ''Ona ne zna da sam njen''

12. Jovana Mihajlović

Među odabranima našla se i Bojana Milosavljević, učenica 7. razreda OŠ ''Petar Drapšin'' iz Turije koja je napisala pesmu ''Najbolja drugarica'', ali ona se nije pojavila.

Specijalni gost ovom prilikom bila je mlada pesnikinja Jelena Stajić (23) koja je osnovno obrazovanje stekla u Turiji, a Gimnaziju završila u Srbobranu. Sada živi i studira u Novom Sadu i apsolvent je Filozofskog fakulteta na katedri za srpski jezik i književnost.

Prošle godine je za ''Brankovo kolo'' iz Sremskih Karlovaca objavila svoju prvu zbirku pesama pod nazivom ''Voleti ono što imaš'', koja joj je donela i nagradu ''Stražilovo'', namenjenu najboljem pesničkom prvencu.

Ona se zahvalila na pozivu otkrivši pritom da je svoje prve pesme koje se nalaze u zbirci napisala sa svojih 17 godina, a potom je prisutnima pročitala odabrane tri.

Direktorka škole domaćina Julkica Popović naglasila je da joj je drago što su se učenici literarnom konkursu odazvali u velikom broju, kao i da možemo da se pohvalimo da je opština Srbobran iznedrila uspešnu pesnikinju, misleći pritom na Jelenu Stajić.

    - Hvala svim direktorima škola i nastavnicima srpskog jezika koji su pomogli svojim đacima da se opredele da napišu pesme. Važno je da ta deca imaju priliku da ih negde i kažu jer se uglavnom sve završi na sekcijama, a upravo je cilj ove manifestacije da ih promoviše – poručila je Julkica Popović koja se na kraju još zahvalila i predstavnicima lokalne samouprave, Doma kulture, Narodne biblioteke i roditeljima koji su došli.

Foto: Darko Vujinović

Darko Vujinović