Vojin Ćetković: Imamo velika očekivanja od ''Nemanjića''

Celokupna ekipa ''Nemanjići - rađanje kraljevine'' uložila je veliki napor i znanje da bi se serija snimila i zbog toga imamo veoma velika očekivanja od nje, poručio je popularni glumac Vojin Ćetković (46) za naš radio prilikom nedavnog gostovanja u Srbobranu povodom manifestacije ''Lenkin prsten''.

Ćetković, koji u ovoj dugoočekivanoj televizijskoj priči o srednjovekovnoj srpskoj dinastiji tumači Stefana Prvovenčanog, smatra da su bili izuzetno hrabri što su se odvažili da stanu u red sa stranim produkcijama koje snimaju svetski poznate serije poput ''Igre prestola'' ili ''Vikinga''.

    - Ljudi u Srbiji to gledaju i neminovno je da će nas upoređivati, ali mi nismo želeli da im pariramo. ''Igra prestola'' je fikcija, a mi se time nismo bavili. Naravno, nemoguće je sve prikazati, ali sa nama je radio veliki tim istoričara. Nadam se da ćemo uspeti da ispoštujemo bitne činjenice. Ovo je sjajan način da taj period naše prošlosti približimo široj publici jer možemo biti ponosni na nju – jasan je naš sagovornik koji se nada da će premijera biti zakazana pre kraja decembra, pošto se ove godine navršava tačno osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Popularni glumac ističe da je igrao mnoge istorijske ličnosti i da je gajio ogromno poštovanje prema njihovom liku i delu, ali imao i obavezu prema sebi da bude dobar u tim ulogama.

    - U takvim situacijama uvek naučite nešto novo, to je neminovno. Svakog dana slušam sve više stvari o Lenki Dunđerski i Lazi Kostiću, naročito od kada više vremena provodim u Vojvodini – priznaje Ćetković.

Upravo to što je u filmu i seriji ''Santa Maria della Salute'' udahnuo život srpskom književniku, pesniku i novinaru Lazi Kostiću je bio razlog što su ga organizatori ''Lenkinog prstena'' pozvali da govori čuvene ljubavne stihove iz naslova pomenutog dela Zdravka Šotre

    - Uopšte mi nije bilo teško da ga igram, pošto je njegov život bio raznobojan, a on toliko svestrana ličnost. Bilo je zaista zanimljivo i samo može da mi bude žao što ja nisam takav čovek. Kao i uvek, pokušavao sam da lik što više prilagodim sebi, a i sebe liku, da se negde nalazimo. Međutim, bilo je teško za tako kratko vreme prikazati šta je sve Laza Kostić bio i uradio u svom životu – navodi Vojin Ćetković i dodaje da je svaka velika ljubav tragična i tužna, a ujedno i duševna hrana svakog pesnika.

Na prvom programu RTS-a ponovo se emituje serija ''Porodično blago'' u kojoj se sagovornik ''Radio Srbobrana'' proslavio tumačeći Gorana Gagića, poznatijeg kao Brando.

    - Njeno snimanje je završeno pre 15 godina i tada sam bio mnogo mlađi. Moje dve male ćerke to sada redovno gledaju. Žao mi je mojih velikih i iskrenih prijatelja, učitelja, maltene roditelja sam kojima sam tu igrao, a koji više nisu među nama. Mislim na Danila Lazovića, Dragana Nikolića, Batu Živojinovića, Žiku Milenkovića, Radmilu Savićević...- setno govori ovaj glumac.

S obzirom da je igrao u mnogim filmovima reditelja Zdravka Šotre, mnogi mu govore da je njegovim miljenik.

    - Ja ne znam da li sam ja njegov miljenik, ali on svakako moj jeste – otkriva uz osmeh Vojin Ćetković i za kraj, na pitanje hoće li skratiti kosu i bradu koju je pustio zbog uloge Stefana Prvovenčanog, podvlači da će sačekati još malo ako mu bude zatrebalo za neku novu rolu, a da će se, ako se to ne dogodi, ošišati i vratiti na staro.

Darko Vujinović