Književna nagrada i zbirka pesama u čast Milana Dunđerskog

Narodna biblioteka Srbobran će povodom desetogodišnjice smrti pesnika Milana Dunđerskog iz Srbobrana ustanoviti književnu nagradu, a objaviće i dvojezičnu, srpsko-mađarsku zbirku pesama pod naslovom ''Pesnik je poput Prometeja – A költő akár Prométheusz'' koja će se sastojati iz njegovog izabranog opusa.

Iz ove ustanove smatraju da će se na ovaj način omogućiti recepcija njegovog dela i unošenje kreativnog podsticaja mladim generacijama ljubitelja i stvaralaca umetničke poezije na srpskom i mađarskom jeziku, kao i da će motivisati nova književno-teorijska proučavanja i čitanja poetskih dela Milana Dunđerskog.

Pred vama je odlomak iz teksta Milana Đorđevića pod naslovom ''Milan Dunđerski – život i delo'' iz pomenute dvojezične zbirke pesama pod naslovom ''Pesnik je poput Prometeja – A költő akár Prométheusz''.

    ''Milan Dunđerski rođen je 1952. godine kao sin jedinac, od majke Ljubice (rođ. Radišić) i oca Novaka, u porodici skromnog srbobranskog zemljoradnika, koji nije bio u direktnoj srodničkoj vezi sa bogatom familijom istog prezimena. Do polaska u srednju školu, kada je njegov otac kupio kuću u delu naselja Srbobran pod nazivom Unčić, detinjstvo je proveo na salašu, zbog čega je najčešće bio đak pešak.

Kao učenik Srbobranske gimnazije bio je pod znatnim uticajem zapadne popularne kulture, novog senzibiliteta kasnih šezdesetih i omladinskog hipi pokreta, a zbog ispoljenog literarnog talenta i glasovnih kvaliteta izabran je za honorarnog saradnika ''Radio Srbobrana''.

Poeziju je počeo da objavljuje 1970. godine kao student jugoslovenske književnosti u zrenjaninskoj ''Ulaznici'', koju je uređivao Vujica Rešin Tucić i u novosadskom studentskom listu ''Indeks''. Prva pesnička zbirka pod naslovom ''Okovan rebrima'', objavljena mu je 1973. godine u ediciji Prva knjiga Matice srpske, koja je davala šansu mladim, talentovanim početnicima u kojima je prepoznat značajan umetničko-stvaralački potencijal, te su ti književni prvenci predstavljali trajne kulturne vrednosti.

Za poeziju objavljenu u ''Indeksu'' 1973. godine dobija prestižnu nagradu Brankovog kola ''Pečat varoši sremskokarlovačke'', koju je redakcija tog uglednog studentskog lista tradicionalno dodeljivala mladim jugoslovenskim pesnicima.

Iste godine mladi pesnik je dobio i najviše društveno priznanje od rukovodećih ljudi Opštine Srbobran, koji su mu zbog izuzetnog dostignuća na polju kulture uručili ''Oktobarsku nagradu''.

Milan Dunđerski je bio saradnik i urednik srpske redakcije ''Tribine mladih'' od 1973. do 1977. godine, koja je, kao jedan od najprogresivnijih omladinskih kulturnih centara u zemlji, okupljala talentovane i slobodoumne stvaraoce iz Vojvodine i značajne intelektualce iz svih republika SFRJ i inostranstva. Dunđerski je bio i član redakcije ''Polja'' od 1976. do 1984. godine, časopisa koji je delovao u sklopu ''Tribine mladih''.

Drugu pesničku zbirku pod naslovom ''Mrtva priroda'' objavio je 1979. godine. Sledeće godine dobio je nagradu ''Stražilovo'' za najbolju knjigu u poslednjih godinu dana u izdanju istoimene edicije.

Milan Dunđerski je 1981. godine diplomirao jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Direktor ''Radio Srbobrana'' je bio u desetogodišnjem mandatu, a kao nastavnik srpskog jezika radio je u više navrata u Srbobranskoj gimnaziji i Osnovnoj školi ''Vuk Karadžić''.

Svoju treću zbirku pesama pod naslovom ''Anatom senke'' objavio 1986. godine. Književnik Nenad Grujičić je 1990. godine objavio almanah stihova ''Auh, što život ušima striže: Stražilovo 1970–1990'' sačinjen povodom dvadesetogodišnjice postojanja obnovljenog lista ''Stražilovo'' u koju je uvrstio i Milanovu pesmu ''Biografske zabeleške'' iz zbirke ''Mrtva priroda''.

Vladislav Matić je u Novom Sadu (u izdanju Saveza amaterskih pozorišnih društava Vojvodine) 1990. sačinio i objavio izbor pesama za mlađi uzrast pod naslovom ''Al’je lep ovaj svet''. Reč je o zbirci poezije za mlade recitatore u koju su uvrštene pesme poznatih i priznatih jugoslovenskih i svetskih pesnika, među kojima je i Milanova pesma ''Sedamnaesti kvart''.

Četvrtu zbirku pesama pod naslovom ''Pluralia tantum'' ili ''Mesec iznad Tise'', Dunđerski je objavio 2003. godine u izdanju Narodne biblioteke Srbobran.

Poeziju je najčešće objavljivao u novosadskim časopisima ''Polja'' i ''Zlatna greda'', a nekoliko njegovih pesama iz različitih zbirki prevedeno je na mađarski jezik i publikovano u dnevnom listu ''Mađar so''.

Milan Dunđerski je umro posle kraće i teške bolesti 10. decembra 2007. godine. Činjenica da je imao samo 55 godina kada je preminuo, govori nam da je naša lokalna sredina i srpska kultura uopšte ostala uskraćena za mnoge pozitivne i vredne rezultate preranim odlaskom ovog umnog, talentovanog i dobrog čoveka.

Posthumno objavljenu pesničku zbirku Milana Dunđerskog pod naslovom ''Pesme 1973–2007'', u izdanju Društva književnika Vojvodine, priredio je Jovan Zivlak na osnovu prethodno objavljenih pesama iz Milanovih knjiga i neobjavljenih pesama iz rukopisne zaostavštine, koja se sastojala iz nezavršene zbirke sa radnim naslovom ''Igre''.

Od prve Milanove zbirke pesama kompetentna književna kritika je pratila njegov rad, promišljala, tumačila i davala visoke ocene o vrednosti njegovih pesničkih ostvarenja.''