Laza Dunđerski ne treba da se pominje samo kao Lenkin otac

Monografija o porodici Dunđerski ''Čudo u Čibu'', autora Vesne Dimitrijević i Ilije Tucića promovisana je u petak, 17. novembra 2017. godine u Galeriji Doma kulture u Srbobranu.

Ona je nastala povodom obeležavanja 125 godina pivare u Čelarevu, ali pošto je izašla bez katalogizacije, još uvek nije nije započela samostalan život, ostavši, bar zasad, samo u krugu kompanije. Kako je rekao Tucić, autorska prava su ustupljena i sada je potrebno pronaći nekoga ko bi finansirao njeno štampanje.

    - Iako je ta monografija trebala da govori isključivo o pivari, izborili smo se da to ne bude tako, nego da ona bude posvećena porodici Dunđerski, a prvenstveno Lazaru Dunđerskom. Krenuli smo od momenta nastajanja Vojvodine na današnjem prostoru, zatim od osnivanja Čelareva, pa smo pomenuli istorijat nastanka tamošnjeg dvorca, kog Laza nije podigao, već kupio – poručio je jedan od autora Ilija Tucić.

U nastavku dodaje da su govorili o istoriji čuvene porodice, gde je svakom od njih posvećeno poglavlje, da bi se kasnije bavili i školovanjem Laze Dunđerskog i njegovim odrastanjem u Srbobranu, ženidbom, pa njegovim filantropskim delatnostima, a obuhvaćen je i istorijat porodice u prošlom veku.

Prema njegovim rečima, najuspešnijeg Dunđerskog su nadživele dve velike stvari – pivara u Čelarevu i mit o njegovoj kćerki Lenki.

    - Ona je pomalo poprimila sada već mitske razmere. Ja nemam ništa protiv toga, naprotiv. Mislim da je kulturi koja je mala, nama takvi mitovi trebaju. Kome je važno da li su Romeo i Julija zaista postojali. Tako treba da gledamo i na priču o Lenki. Ponešto je od toga istina, ponešto ne, ali mislim da je to potpuno nebitno. Da takva Lenka nije postojala, trebalo je bi je izmisliti. Voleo bih da se čitava stvar razvija i dalje – podvlači Tucić.

Kako je još rekao, Lazar nije bio samo otac Lenke Dunđerski i bilo bi šteta da ga tako pominjemo.

    - Njegova uloga je mnogo veća nego što to možemo da pretpostavimo. Često smo nepravedni prema njemu, a to je tako jer nemamo pravi odnos prema našoj kulturnoj baštini uopšte – naglašava Tucić.

Načelnica Opštinske uprave u Srbobranu Julka Popić je na kraju večeri pozvala ovog autora da se obrati lokalnoj samoupravi kako bi opština bar u određenom delu uzela učešće i bila sponzor u štampanju monografije što je Tucić i prihvatio.

Foto: Darko Vujinović

Darko Vujinović