Svečano otvorena izložba ''U Lenkinom prstenu''

Četvorodnevna manifestacija ''Lenkin prsten'' započela je izložbom slika ''U Lenkinom prstenu'' koja je svečano otvorena u srbobranskom Domu kulture u četvrtak, 16. novembra 2017. godine.

Javnosti su predstavljeni radovi 16 autora koji su učestvovali na likovnoj koloniji održanoj u avgustu, a veče je započeto rečima čuvene pesme Laze Kostića ''Santa Maria della Salute'' koju je izveo Goran Blagojević.

Vršilac dužnosti direktora ustanove kulture u Srbobranu Branislava Sekulić poručila je prisutnima da su se organizatori trudili da biranim programskim sadržajem održe kontinuitet i nivo manifestacije koji ''Lenkin prsten'' ima.

    - Važno je da na ovaj način promovišemo istorijat naše najpoznatije porodice Dunđerski i da vraćamo kulturu i istoriju u Srbobran na pravi način – navela je ona.

Inače, među 16 umetnika čija će se dela nalaze u Galeriji Doma kulture su Tamara Baranovski, Lidija Barna, Snežana Mišović, Julijana Đokić, Ratko Šoć, Dragan Simić, Svetlana Miladić, Paulina Tomić, Ljiljana Nedeljkov, Sofija Velicki, Lenka Kaćanski Cucić, Dušica Krajinović, Dragica Brborović, Svetozar Kaćanski Batuka, Rajko Stojnić i Ivica Bačak.

Upravo je poslednjeg izdvojio jedan od nabrojanih, odnosno Ratko Šoć, a tokom svog obraćanja istakao je i svoj aforizam – Ako slika progovori, uzaludan je govor slikara.

Njegov kolega Dragan Simić je naglasio da su radovi veoma dobri i da misli da nisu izdali ideju jer je prisutno mnogo emocija. Pohvalio se i učinkom članova ''Ateljea 05''.

    - Početkom meseca je na Pokrajinskoj smotri na Paliću učestvovalo 14 članova našeg udruženja, gde je bilo Srbobranaca, Vrbašana i Kuljana, a uzeli smo sedam nagrada (jedna prva, dve druge, dve specijalne i dve plakete). Nikad se nije desilo da iz jednog udruženja ima toliko učesnika. To je kvalitet koji je neko drugi cenio – podvukao je Simić i dodao da su kvaliteti ''Ateljea 05'' druženje i prijateljstvo ljudi koji se bave slikanjem.

Izložba ''U Lenkinom prstenu'' otvorena je do nedelje, 26. novembra.                                             

Darko Vujinović