Lenkin prsten Miroslavu Aleksiću, dolazi i Vojin Ćetković

Prestižna književna nagrada ''Lenkin prsten'' koju Dom kulture Srbobran dodeljuje za najlepšu ljubavnu pesmu objavljenu između dve dodele ovog priznanja, otišla je u ruke Miroslava Aleksića za pesmu ''Taj tren''.

Tročlani žiri predvođen predsednikom dr Zoranom Đerićem, a čije su članice još dr Dragana V. Todoreskov i Biljana Puškar odlučio je, nakon sužene lista imena, da je najbolji ovaj rođeni Vrbašanin i pomoćnik upravnika biblioteke Matice Srpske u Novom Sadu kome će tako, pored novčanog iznosa, pripasti plaketa i prsten od belog zlata. Pesma ''Taj tren''objavljena je u zbirci pesama ''Oskudno vreme'' koju je prošle godine izdao ''Prometej''.

Miroslav Aleksić je tako postao 12. laureat i našao se u društvu Matije Bećkovića, Vojislava Karanovića, Aleksandra Lukića, Blagoja Svrkote, Đorđa Nikolića, Đorđa Kuburića, Pere Zubca, Saše Radojčića, Blagoja Bakovića, Tanje Kragujević i Dragana Jovanovića Danilova.

Đerić je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak, 9. novembra 2017. godine u Maloj Sali Skupštine opštine Srbobran objasnio da je komisija imala širok izbor i veliki zadatak jer je tokom godinu dana trebala da prati novu ljubavnu poeziju koja je objavljivana u dnevnim novinama, časopisima ili u književnoj publikaciji.

    - Na sastanku koji smo imali neposredno pre ovog obraćanja, doneli smo jednoglasnu odluku da ovogodišnji dobitnik priznanja bude pesnik Miroslav Aleksić sa pesmom ''Taj tren''. On je rođen 1960. godine u Vrbasu, bio je dugogodišnji upravnik tamošnje biblioteke, a sad je pomoćnik upravnika biblioteke Matice Srpske u Novom Sadu – naveo je Zoran Đerić.

Kako je rekao, Miroslav Aleksić je pesnik koji je u našoj književnoj sceni prisutan više od tri decenije, do sada je objavio četiri knjige, bio je prisutan i u periodici, prevodio je, bavio se književnom kritikom i jedan je od aktera savremene srpske književnosti.

    - Njegova poetika se razlikovala od tih prvih knjiga do danas i uglavnom bismo mogli reći da je u poslednjih nekoliko godina, i upravo u ciklusu iz kog je izabrana ova pesma, stekao neku vrstu poetičke sigurnosti i zrelosti budući da je iz nekih prethodnih poetika sačuvao i ono što je bilo najvrednije kod njega, a to je usredsređenost na određeni trenutak i događaj na nešto što je u svakom slučaju vredno ne samo pesničke, nego i čitalačke pažnje – podvukao je predsednik žirija za dodelu nagrade ''Lenkin prsten''.

Dodaje da je Aleksićeva poezija u kojoj se nalazi pesma ''Taj tren'' označena je kao veristička što znači da je bazirana na činjenicama, stvarnim događajima, pa čak i ličnostima.

    - To joj sa jedne strane oduzima tu neku metaforičnost i univerzalnost, ali joj daje na uverljivosti i autentičnosti onog pesničkog jezika, iskaza i samog događaja koji je odabrao da smesti u pesmu. Upravo pesma ''Taj tren'' govori o jednoj verovatno stvarnoj ženi, ali neimenovanoj, jednom trenutku koji je prošao, govori o životu, prolaznosti, ljubavi koja ostavlja tragove i na jedan vrlo upečatljiv način poentira pa nam se činilo da ova pesma ima sve elemente koji su propozicijom predviđeni – poručio je Zoran Đerić i za kraj istakao da je ona u osnovi ljubavna pesma, bez patetike i ironije, koja pokazuje jedan trenutak u kome se dešavaju neka osećanja i pogled na nešto što je minulo, ali ostavlja trag.

A sam početak programa manifestacije ''Lenkin prsten''zakazan je za četvrtak, 16. novembar u Galeriji Doma kulture, kada će biti organizovana izložba slika pod nazivom "U Lenkinom prstenu" na kojoj će javnosti biti predstavljena dela nastala na likovnoj koloniji održanoj tokom avgusta.

Dan kasnije, petak, 17. novembar, obeležiće promocija monografije o porodici Dunđerski "Čudo u Čibu", autora Vesne Dimitrijević i Ilije Tucića, takođe u Domu kulture.

Centralni program, uručenje nagrade ovogodišnjem laureatu, zakazano je za subotu, 18. novembar, u sali Pozorištanca. Za ovu priliku biće odigrani segmenti iz monodrame Zorana Subotičkog "Ja, Lazar Dunđerski" u izvođenju glumca Srpskog narodnog pozorišta Miodraga Petrovića, zatim će nastupiti hor AKUD "Lola" iz Beograda, dok će na kraju će stihove pesme ''Santa Maria della Salute''kazivati poznati glumac Vojin Ćetković.

Poslednje veče ovogodišnje svečanosti, u nedelju, 19. novembra, biće posvećeno mladim pesnicima opštine Srbobran koji su imali priliku da učestvuju na konkursu "Lenkin prsten".

Prvi čovek lokalne samouprave Radivoj Paroški naglasio je da je ova manifestacija veoma značajna za Srbobran, kao sredinu iz koje su potekli Dunđerski.

    - Kroz nju želimo da se odužimo ovoj vrlo značajnoj srpskoj porodici koja je učinila velika dela u dobrotvornom smislu, u razvoju kulture i uopšte zaštite srpskog življa u bivšoj državi u kojoj su živeli, pre svega mislim na Austrougarsku. Ubuduće moramo da učinimo još dodatnih koraka koji bi pokazali jedan pravi odnos prema porodici Dunđerski – kazao je predsednik opštine.

U tom smislu, tvrdi Paroški, ova nagrada koja je ustanovljena 2006. pokušava da vrati tu kulturnu tradiciju i građanski sjaj koji su postojali dugi niz godina.

    - Moram da pomenem da je prvi dobitnik Matija Bećković rekao da mu je ova nagrada najmilija što je zaista veliko priznanje i u prethodnom periodu su opština i Dom kulture činili značajne korake da se očuva kvalitet i da se objektivno ocenjuju pesme koje su nastale između dve dodele – konstatovao je Radivoj Paroški.

On je priznao da je razmišljajući o tome kako obogatiti ovu manifestaciju da bi ona u javnosti imala veće značenje nego što to sada ima, bitno i ko su dobitnici, ali i na koji način se "Lenkin prsten" promoviše.

    - Zbog toga smatramo da ćemo u narednom periodu razmotriti mnoge mogućnosti koje će je ojačati. Sa trenutnim sadržajima ''Lenkin prsten''je došao do određenog nivoa kada bi trebalo da pređe na neki drugi koji će omogućiti mnogo značajnije prisustvo Srbobrana, odnosno "Lenkinog prstena" u javnosti i značaj koji mora da ima, ne samo na nivou lokalne sredine nego i šire. U tom smislu već imamo određene planove – zakljčio je predsednik opštine Radivoj Paroški.

Darko Vujinović