Dom kulture organizuje odlazak na balet ''Krcko Oraščić''

Srbobranski Dom kulture organizuje odlazak na balet ''Krcko Oraščić'' Petra Iljiča Čajkovskog koji će se održati na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu u petak, 24. novembra 2017. godine sa početkom u 19 časova.

Ustanova kulture u Srbobranu poziva sve zainteresovane na ovaj dvočasovni balet za decu i odrasle, koji vodi u svet bajki, bezbrižnosti i veselja. Cena ulaznice i prevoza iznosi 600 dinara, a prijave su moguće u samom Domu kulture ili na brojeve telefona: 021/731-919 i 063/411-451.

Treći i poslednji balet velikog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog, ''Krcko Oraščić'' ili Ščelkunčik (prema ruskom nazivu) delo je koje, ne samo simfonijskom dramatičnošću svoje muzičke osnove, nego i neodoljivim šarmom bajke, predstavlja izazov za svaki baletski ansambl koji neguje tradicionalni repertoar.

Taj balet se već više od jednog veka izvodi u celom svetu, u različitim verzijama, koje manje ili više odstupaju od one, originalne, prvi put predstavljene publici u Marijinskom teatru u Peterburgu 6. decembra 1892. godine. Pri tome se nastoji da se u režijskom, koreografskom i slikarskom postupku ta ljupka baletska bajka obogati i nadgradi da bi, na određeni način, bila zanimljivija savremenom gledaocu.

Ta riznica lepote, misaonosti i osećajnosti, koja je sadržana u baletu ''Krcko Oraščić'', pruža gotovo bezbrojne mogućnosti baletskim umetnicima – koreografima, balerinama i igračima, a i pozorišnim slikarima. Sasvim je izvesno da i oni koji će tek stupiti na baletsku scenu neće zanemariti taj balet, te će svojim svežim i savremenim interpretacijama tu starinsku baletsku bajku učiniti uvek rado gledanom i u modernim vremenima.