U četvrtak saznajemo ime dobitnika ''Lenkinog prstena''

Ime dobitnika književne nagrade ''Lenkin prsten'' za najlepšu ljubavnu pesmu objavljenu između dve dodele ovog priznanja i najava programa ovogodišnje manifestacije biće saopštena u četvrtak, 9. novembra 2017. godine.

Na konferenciji u Maloj Sali opštine Srbobran odluku će saopštiti i obrazložiti žiri koji čine predsednik komisije za dodelu pomenute nagrade Dr Zoran Đerić i članice Dr Dragana V. Todoreskov i Biljana Puškar.

Pre toga, prisutnima će se obratiti prvi čovek opštine Srbobran Radivoj Paroški i v.d. predsednika Doma kulture Branislava Sekulić koja će najaviti program manifestacije.

Nakon sastanka žirija koji je održan u subotu, 4. novembra u Domu kulture, sačinjen je najuži izbor kandidata za ovu nagradu. Odabrano je pet autora:

- Petar Matović, sa pesmom "Isparavanje soli", koja je objavljena u knjizi ''Iz srećne republike'', (Kulturni centar Novog Sada 2017)

- Anica Garić, sa pesmom "Makondo" (Letopis Matice srpske, jun 2017),

- Miroslav Aleksić, sa pesmom "Taj tren", koja je objavljena u knjizi ''Oskudno vreme'', ("Prometej", Novi Sad 2016);

- Lidija Ćirić, sa pesmom "Znaću da ga volim", koja je objavljena u knjizi ''Kabanica za suze'', (Izdvačka kuća "Proprodukcija", Beograd, 2016).

- Milan Micić, sa pesmom "Ljubav je hodač na žici", objavljenoj u knjizi ''Zove se Brana'', (Gradska biblioteka Zrenjanin, 2017).

U širem izboru, koji je sačinjen 22. septembra, pored pomenutih, bile su i pesme sledećih autora: Nebojša Devetak, sa pesmom "Nešto drugo", Jasmina Topić, sa pesmom "Na plaži. Paralele", Dragica Stojanović, sa "Lenkinom pesmom", Čarna Popović, sa pesmom "Kada ostaviš onu koju voliš", Marija Jovičević-Simin sa pesmom "Ja znam" i Sima Ćosin, sa pesmom "Horizont bez tebe".

Književnu nagradu ''Lenkin prsten'' ustanovio je srbobranski Dom kulture 2006. godine u čast Lenke Dunđerski. Ova nagrada se, prema pravilniku dodeljuje za najbolju ljubavnu pesmu napisanu na srpskom jeziku, prvi put objavljenu u periodu između dve nagrade. Dodela se organizuje svake godine krajem novembra, a njenim dobitnicima se, osim novčanog iznosa, uručuju plaketa i prsten od belog zlata.

Prošlogodišnji laureat bio je Dragan Jovanović Danilov za pesmu ''Stepenište''.