Legendarni Ratko Tankosić: Osamdesete su bile zlatno doba

Još jedna komedija koja je do suza nasmejala Srbobrance i sve ostale ljubitelje igre na daskama viđena je u subotu, 28. oktobra 2017. godine. Pozorištancem su odzvanjali dugi aplauzi namenjeni akterima predstave ''Udaj se muški'' – Milošu Đorđeviću, Stefanu Urošu Tešiću, Predragu Koturu, Aleksandru Jovanoviću, Snežani Savić i Ratku Tankosiću.

Preko 130 prisutnih videli su kako muškarci u Srbiji bez imalo novca pokušavaju da na brzinu organizuju venčanje za svog najboljeg druga i njegovu devojku koja radi u Dubaiju. Urnebesni scenario izazvao je salve smeha među Srbobrancima koji su kasnije posebno pohvaljeni od glumaca ovog hit komada koji se igra nepunih godinu dana.

Epizodnu ulogu Džomle ostvario je legendarni Ratko Tankosić (63), čovek bez koga osamdesetih godina nije mogao da se snimi nijedan film. Kuriozitet je da mu je ovo prva rola u pozorištu.

    - Kada uđem u predstavu, to znači da ona mora da bude jaka i žanrovski gledano - komedija, a mogao bih da primetim da je publika u Srbobranu izuzetno dobra i da vrlo pažljivo prati priču. Ume da aplaudira u pravom trenutku. Svi smo se prijatno iznenadili i sa te strane im se zahvaljujemo i nadamo se da su bili zadovoljni kao i mi. Inače, svaki put kada glumimo bude prostora da nešto nadogradimo i napravimo šou – poručio je legendarni Sarma za ''Radio Srbobran'' i dodaje da bi za ovaj komad dao ocenu devet.

Zabava na sceni - Ratko Tankosić i Predrag Kotur

Ističe da su za njega osamdesete bila zlatno doba, jer je tada intezivno snimao puno filmova i seriju ''Dome, slatki dome'' gde su Boda Ninković i on udahnuli život Kizi i Komini.

    - Napravio sam neke značajne uloge koje su ostale u pamćenju i publika me pamti po tome. Ali sad su druga vremena, dolaze neki novi klinci. Svako vreme nosi nešto svoje. U seriji ''Dome slatki dome'', koja je u to vreme bila neka vrsta bombe, je bilo dosta glumaca koji su kasnije napredovali i napravili velike karijere. Mnogi su mislili da smo Boda i ja braća, međutim to je bilo samo na televiziji – priseća se naš sagovornik.

Ratko danas uglavnom slika, bavi se slikarstvom preko 30 godina i član je Udruženja likovnih umetnika Srbije.

    - Imam ponekad samostalne i prateće izložbe. Živim od slika i od ove predstave. U slobodno vreme bavim se sportom. Ne radi se o kik-boksu, njega sam samo malo trenirao. To su ozbiljne sportske akrobacije, a ja već imam dosta godina – podvlači Tankosić.

Na pitanje da li je nekad bio u Srbobranu, kaže da je samo prolazio kada je ranije išao u Mađarsku.

    - Prošetao sam se malo, video da imate dva prelepa trga i lepu crkvu. Fin gradić, lep, čist, miran, publika divna – nosi pozitivne utiske ovaj naturščik.

Uigrani - Miloš Đorđević i Stefan Uroš Tešić

A prisutne je bez sumnje najviše oduševio Miloš Đorđević (41) koji se našao u ulozi volontera Rubeole. Svojom nadahnutom i upečatljivom izvedbom pobrao je simpatije i ovacije svih na kraju dvosatnog komada. On je za ''Radio Srbobran'' otkrio da se predstava prvobitno zvala ''Just married'', ali je njegov kolega Kotur tokom priprema došao do sada zvaničnog naziva ''Udaj se muški''.

    - Nama je to zazvučalo jako duhovito i odmah smo promenili naslov. Kada sam pročitao komad shvatio sam da on je mnogo veći  i obimniji i daje puno materijala za dobru i komičnu igru jer sama situacija da isključivo muškarci, bez novca organizuju venčanje u Srbiji je već katastrofalna i obećava dosta humora. Bili smo jako zadovoljni tekstom i morali smo čak dosta i da ga kratimo, ali je bio odlična predloška za dobru i duhovitu glumačku igru – naveo je Đorđević.

Kao i Ratko, oduševljen je reakcijom publike u Srbobranu, a posebno to što su uspeli da je ''uhvate'' već od prvih replika.

    - Oni daju nama, mi dajemo njima. Lepo je kada se posle svake scene čuje aplauz i mi smo se isto nekoliko puta zasmejali, a ljudi su to ispratili zato što je bila toliko lepa razmena pozitivne energije da prosto nismo mogli da izdržimo. Inače smo prvi put mi glumci bili zajedno iza zavese, pošto smo u Beogradu gde igramo podeljeni na levu i desnu stranu pa nam je ovo bila nova dimenzija, prosto smo se upišavali od smeha – poručuje naš sagovornik.

Zanimljiva ekipa - Miloš, Stefan i Predrag

Tekstopisac Dunja Petrović, koju Miloš, kako kaže, poznaje od malih nogu, pisala je ulogu Rubeole specijalno za njega.

    - Ja ovakve role obožavam i mislim da je ona zato ispala ovako dobra. U Rubeolu sam bukvalno ušao kao kad vam neko sašije po vama skrojeno odelo, a vi ga onda samo obučete, nosite i uživate – prezadovoljan je ovaj vrhunski komičar.

Priznaje da im je u početku trebalo malo vremena da se uigraju, a bili su i pomalo nesigurni.

    - U poslednjih nekoliko meseci, od martovskog festivala u Jagodini pa naovamo, smo je igrali više puta. Prosto, mora da se desi to uigravanje da bi moglo da bude improvizacije. Ovo je sad dobro zezanje, zato što smo svi sigurni šta treba da radimo. Kao da je neka žurka na sceni i svako donese nešto svoje na kraju – priča Miloš Đorđević.

Popularni glumac je vrlo aktivan na filmu i televiziji, pa imamo priliku da ga gledamo i u novoj seriji na Prvoj koja nosi ime ''Mamini sinovi''.

    - Igram komšiju Nedeljka, muž mi je pobegao sa dreserom foka i to je jako teška i tragična situacija (smeh), pa sam morao svoju mačku da ostavim kod komšije Andrije. Prezabavno je, imamo odličan scenario rađen po licenci, a toliko smejemo i zabavljamo na samom snimanju da jedva uspevamo da snimimo dublove koji posle mogu da uđu u montažu. Ranije sam sarađivao sa produkcijskom kućom koja radi ovu seriju, smo snimali ''Andriju i Anđelku'', kada sam bio konobar Mile. Oni su bili zadovoljni, pa su me pozvali i nadam se da će ovo potrajati – zaključuje Miloš Đorđević.

Foto: Darko Vujinović

Darko Vujinović