Promovisana zbirka pesama Sime Ćosina: Želim da se posvetim pisanju romana

Srbobranski prozni pisac Sima Ćosin pred punom Galerijom Narodne biblioteke predstavio je u ponedeljak, 30. oktobra 2017. godine svoju prvu zbirku pesama koja nosi naziv ''Klošar ljubavi''. Kao izdavač knjige potpisuje se pomenuta ustanova kulture, a njeno štampanje i objavljivanje pomogla je lokalna samouprava.

Čitalačka publika je Simu Ćosina upoznala kroz dva romana – ''Slepački sokak'' (2015) i ''Kuća na prodaju'' (2016), a od ove godine nosi i zvanje pesnika. Zbirka ''Klošar ljubavi'' sastoji se iz tri različita ciklusa: ''Peron života mog'', ''Klošar ljubavi'' i ''Pusti me''. Kako je u uvodu rekla moderator ove književne večeri Monika Maširević, Ćosin je u svom novom autorskom delu pretočio sopstveni život i najsuptilnija osećanja u stihove koristeći reči kao govor duše i molitve srca.

Poklonici poezije imali su priliku da slušaju dramskog umetnika iz Novog Sada Ervina Hadžimurtezića koji je uz muzičku pratnju Dejana Subakova na gitari kazivao stihove srbobranskog pesnika. Inače, Hadžimurtezić u predstavi ''Od raja do beznađa'', koja govori o ljubavi Lenke Dunđerski i Laze Kostića, tumači ovog čuvenog književnika.

Kritičarka i doktor književnosti Dragana Todoreskov je u svom izlaganju uporedila Simu Ćosina upravo sa Lazom Kostićem, rekavši da mu je blizak po kosmičkom bolu, odnosno ideji bića da čitav svemir učestvuje u njegovoj patnji. Otuda je, kako kaže, prisutan i niz hiperbola i izražajnih sredstava kojima se neprekidno nastoji pojačati emocija.

Centralna ličnost večeri Sima Ćosin priznao je da je teško naći jednostavno objašnjenje otkud sad pesme u njegom opusu. Međutim, citirao je rečenicu iz recenzije da bez ličnog, emotivnog angažmana i doživljene neposredne inspiracije nema poezije.

    - To je apsolutna istina. Nikada nisam mislio da ću pisati pesme, pa sam pisao, a dok sam to radio, mislio sam da ih neću objaviti, pa sam na kraju i to uspeo. Inspirisala me je jedna moja koleginica koja je napisala roman ''Između sna i jave''. Ja sam se eto samo nadovezao na taj njen san. Tako je došlo do toga da ja pišem i objavljujem pesme – otkrio je Ćosin.

On je pomenuo i rečenicu iz njegove prošlogodišnje knjige ''Kuća na prodaju'' kada na jednom mestu mama Julka kaže da kad treba pričati o ljubavi, onda je to odmah gotov divan.

    - Tako da, smatrajmo ovo gotovim divanom. Zaričem se da neću više pisati pesme. Želim da se posvetim pisanju romana, tim pre što imam puno toga urađeno i što imam dosta novih ideja – poručio je Sima Ćosin i dodao da mu je ipak teško da se otrgne od pesme, pa mu predstoji borba.

Inače, zbirka ''Klošar ljubavi'' mogla je na kraju književne večeri da se kupi direktno iz ruku srbobranskog pisca, a ono je upravo i završeno kazivanjem naslovne pesme.

Foto: Darko Vujinović

Darko Vujinović