Tri srbobranska umetnika prošla na Pokrajinsku smotru likovnih stvaralaca

Zonska smotra likovnih stvaralaca Vojvodine na kojoj su učestvovali umetnici iz Srbobrana, Bačke Palanke, Vrbasa, Novog Sada i Bečeja održana je u Galeriji lokalnog Doma kulture u subotu, 14. oktobra 2017. godine, a za dalje takmičenje odabrani su radovi tri srbobranska autora.

Na Pokrajinsku smotru koja će se održati u nedelju, 5. novembra na Paliću i gde se izlažu sva dela koja su prošla u zonskim regijama, plasirali su se Lenka Kaćanski Cucić (broj 38, ''Optimizam beskičmenosti'', tehnika: kombinovana 50x70 cm), Dragica Grubović (broj 39, ''Jabuka'', skulptura, uljen na drvetu) i Stevan Nićin (broj 40, ''Portret'', akvarel, 18x13 cm).

Slika Lenke Kaćanski Cucić

Selektorka ovogodišnje Zonske smotre Jelena Tišma priznaje da joj je bilo izuzetno teško da napravi selekciju radova jer je pristiglo mnogo kvalitetnih ostvarenja od različitih umetnika.

    - Poslednjih godina sam u ovoj priči, poznajem i pratim dosta autora, pa mi je upravo zbog toga teško da napravim odabir. Od 70 radova koliko je ovde bilo izloženo, 33 su odabrana da idu dalje na Pokrajinsku smotru. Ono što je značajno likovnim stvaraocima i članovima raziličitih udruženja je razmena iskustva – naglasila je Tišma.

Postavka Dragice Grubović

Kako kaže, misli da je ono što umetnici mogu da vide na ovakvim izložbama njima izuzetno značajno jer su u prilici da se uporede i vide gde su u celoj toj priči.

   - Tu je i međusobna komunikacija i razgovor o različitim tehnikama, novim istraživanjima, kao i pogledima na probleme koje imaju tokom svog rada. Sve je to dragoceno za njihov napredak. Smotra u Paliću će biti izuzetno dobra i kvalitetna izložba, a to će svakako biti dragocen vizuelni doživljaj i iskustvo za sve učesnike i posetioce – zaključuje Jelena Tišma.

Rad Stevana Nićina

Inače, izložba u srbobranskom Domu kulture otvorena je do utorka, 24. oktobra.

 

Darko Vujinović