Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Uskoro se potpuno otvara Zmaj Jovina ulica, kreće se i sa rekonstrukcijom puteva

Zmaj Jovina ulica u centru Srbobrana bi uskoro mogla da bude otvorena u potpunosti,  opština će učini sve kako bi polaznici auto-škola mogli da polažu u svom mestu, a ne u Vrbasu, dok će se posle javne nabavke krenuti u rekonstrukciju puteva.

Ovo su bile neke od tema o kojima je govorio predsednik opštine Radivoj Paroški prilikom gostovanja našem radiju.

Što se tiče Zmaj Jovine ulice, naš sagovornik ocenjuje da nismo ništa dobili otvaranjem samo jednog njenog dela.

    - One ulice za koje smo govorili da su veoma devastirane zbog zatvaranja Zmaj Jovine su i dalje u velikom problemu, kao i građani iz tih ulica. Međutim, nismo sedeli skrštenih ruku i problem će brzo biti rešen. Stari semafori će biti vraćeni i za mnogo manje novca ćemo omogućiti da se signalizacija saobraćaja postavi i da ta ulica bude otvorena. Posle toga ćemo imati poslove i na sanaciji onih paralelnih ulica koje su sada razrušene – ističe Paroški, inače jedan od prvih zagovornika da se Zmaj Jovina pusti u saobraćaj.

AUTO ŠKOLE

A auto škole u Srbobranu imaju ozbiljan problem jer polaganje za B kategoriju nije moguće obaviti u ovom mestu iz razloga što nema adekvatnih semafora koji su po zakonu neophodni, pa se zbog toga ide u Vrbas.

    - Nisu svi semafori neadekvatni. Imamo zahtev da se na jednom pravcu ugradi tzv. direkcioni semafor koji je neophodan za polaganje vozačkih ispita. Praktično moramo da imamo saobraćajnicu koja omogućava tri trake da bismo mogli da postavimo taj semafor, a on treba da bude iz novije generacije. Naravno da rešavamo problem, imamo mogućnosti, treba samo da se sagledaju saobraćajnice koje mogu da obezbede tri trake. Nadam se da nećemo biti u situaciji da proširujemo kolovoz, jer bi to bio zaista veliki trošak. Stručnjaci koji nisu išli kroz precizno merenje tvrde da imamo mogućnosti da ugradimo taj semafor – navodi predsednik opštine.

Kako kaže, problem je i vertikalna signalizacija, odnosno moraju se zameniti svi saobraćajni znakovi koji su, sada po novim propisima, bitni da budu zamenjeni.

    - To nije uopšte mala vrednost jer je potrebno između 40 i 50 miliona dinara. U ovom periodu idemo na zamenu saobraćajnih znakova na onim maršrutama gde će auto škole moći nesmetano da obavljaju obuku sa budućim vozačima, a onda ćemo kroz planove ići na zamenu drugih. Nemamo mogućnosti da zamenimo sve odjednom, ali to je zadatak koji je pred nama i moramo ga završiti – konstatuje naš sagovornik.

REKONSTRUKCIJA PUTEVA

Paroški tvrdi i da će se posle javne nabavke krenuti u realizaciju rekonstrukcije puteva, iako misli da sredstva u budžetu nisu dovoljna da se saniraju sve udarne rupe na putevima, ali pošto sledi rebalans budžeta, planiraće se još sredstava da se taj problem sanira.

    - Putevi u našim ulicama su izgrađeni veoma davno, dosta toga je devastirano, ali imamo planove da se neka najkritičnija mesta u Srboranu rekonstruišu – naglašava on.

ATARSKI PUT

Inače, trenutno se radi atarski put,  na levoj strani od subotičkog puta, u delu koji je bio u najgorem stanju. Praktično se nije moglo preći preko Krivaje, a čak ni doći do nje kada padne malo kiše.

   - Radovi su pri kraju i veoma brzo ćemo biti u prilici da i zvanično otvorimo tu deonicu puta. Ona je duga 610 metara i veoma je dobro što se išlo u izgradnju i zajedno sa prekim putem do Krivaje sada imamo jednu lepu celinu. Kada budemo radili projekat povezivanja tog puta sa bečejskim putem, imaćemo dobru vezu, ne samo za poljoprivrednike već i za druge učesnike u saobraćaju – zadovoljan je Paroški.

Prema njegovim rečima, to su sredstva koja se praktično iz poljoprivrede vraćaju poljoprivredi.

    - Ovo je klasičan primer gde mi investiramo u atarske putove u Srbobranu. Ove godine će biti izgrađena i jedna deonica u Turiji i Nadalju. Ali to je samo deo onoga što ćemo raditi, jer smo planirali i ozbiljnu rekonstrukciju Segedinskog puta koji je vrlo značajan u našem ataru pošto omogućava poljoprivrednicima da lakše dolaze do svojih parcela – završava predsednik opštine.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner