Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Srbobran dobija modernu pijacu, napravljen pomak u Sutomoru, Mađari zainteresovani za hotel ''Elan''

Srbobran će dobiti lepu i modernu pijacu, opština će renovirati odmaralište u Sutomoru i neće ga prodavati, a jedna firma iz Mađarske je zainteresovana za hotel ''Elan'', rekao je između ostalog prvi čovek lokalne samouprave Neško Čestić u intervjuu za naš radio u emisiji ''Hronika srbobranske opštine'' u nedelju, 21. maja 2017. godine.

On je tom prilikom još posebno istakao da je saradnja sa Pokrajinskom Vladom i njenim sekretarijatima na veoma visokom nivou. Prema njegovim rečima, na svim konkursima naša opština dobije neka sredstva, veća ili manja, uglavnom sve što je tražila.

PIJACA

Govoreći o pijaci kod autobuske stanice u Srbobranu predsednik opštine je naglasio da je projekat u toku i da kada se on završi biće potpuno otvorena vrata za njenu rekonstrukciju.

    - Verujem da ćemo ga završiti u ovoj godini, a sledećeg proleća ćemo verovatno početi radove. Potrebna su ozbiljna sredstva koja trenutno nemamo. Pijaca će biti izuzetno lepa, sa odeljenjima za ribu, mlečne proizvode i slično, a tu će se nalaziti i rashladni uređaji. Želimo da odlazak na to mesto bude kao provod – ocenjuje Čestić.

ODMARALIŠTE U SUTOMORU

Što se tiče odmarališta u Sutomoru, naš sagovornik kaže da je napravljen prvi pomak i da će svi koji odu tamo ovog leta primetiti razliku.

    - U toku su kompletna renoviranja poslovnih prostora na našem objektu. Važno je reći da smo ga doveli na higijenski minimum, onako kako je u ovom trenutku najbolje moguće sa malo novca, kao i da se Sutomore se ne prodaje! Želim da ono bude naš ponos – naglašava predsednik opštine.

Inače, postoje upozorenja državnih revizora da se odmaralište nalazi na teritoriji druge države i da je pravno funkcionisanje nije po zakonu.

    - Mora da se osnuje poseban D.O.O. na teritoriji Crne Gore čiji će vlasnik biti opština Srbobran. Nekada smo bili jedna država i drugačija je bila situacija. Sve će se odluke donositi ovde, a moći ćemo i da tamo konkurišemo za sredstva i turističke fondove. Uskoro ćemo sa opštinom Žabljak potpisati sporazum o bratimljenju i privrednoj saradnji. Naša opština će biti promoter turizma u Crnog Gori. Imaćemo trojne ugovore, Srbobran-Žabljak-Sutomore i to je jedan pomak koji ranije nismo imali – poručuje Neško Čestić.

DUNĐERSKI, TURIZAM I HOTEL ''ELAN''

Produkcija RTS-ove serije ''Santa Maria della Salute'' je pre početka snimanja posetila lokalnu samoupravu u Srbobranu kako bi razgovarali o tome da li je naša opština zainteresovana da učestvuje u ovom projektu, međutim bivša vlast je to odbila. A nedavno turistima iz Beograda niko nije imamo da kaže gde je sahranjena Lenka Dunđerski.

    - Mi ne vodimo računa o promociji našeg mesta i svega onoga što imamo. Bog nam je mnogo dao, a mi to ništa ne koristimo. Lenka i porodica Dunđerski su brend Srbobrana i mi ih moramo upisati u turističku kartu. Moram još da kažem da smo pre neki dan imali posetu jedne ozbiljne firme iz Mađarske koja u Vojvodini ima dosta pogona i objekata. Zainteresovani su da uzmu hotel kao partneri ili da ga kupe i naprave neku vrstu banje poput onih u njihovoj državi – otkriva prvi čovek lokalne samouprave.

AZIL ZA PSE

Čestić priča da je opština u pregovorima sa Svetlanom Đorđin iz Udruženja za zaštitu prava životinja ''BAK''  da se u jednom delu van naseljenog mesta napravi privremeno prihvatilište za pse kojim će ona rukovoditi.

    - To će vrlo broz biti rešeno. Moramo izmestiti napuštene pse iz naselja i stvoriti dostojne uslove za njih. Pripadam ljudima kojima je važno kako životinje žive, ali život psa nije ispred čoveka – naglašava naš sagovornik.

SEGEDINAC

Prvi čovek srbobranske opštine kaže da je Segedinac naša privredna žila kucavica i za nas vrlo važan. Kako kaže, urađen je projekat za nešto preko 13 km i kreće se u rekonstrukciju dela sa 54 miliona dinara, odnosno nepunih 500.000 evra.

   - Radovi bi trebalo da krenu za otprilike mesec dana. Imamo sredstva, uskoro raspisujemo tender i idemo sa prvih 54 miliona u tu investiciju. Segedinac ćemo rekonstruisati iz nekoliko razloga, a najvažniji je bezbednosni. Pod rekonstrukcijom se podrazumeva kompletno dizanje asfalta i asfaltiranje, po standardima Evropske unije. Oslobađa se transport kamionima kroz centar Srbobrana i time ćemo svi biti oslobođeni tog teškog transporta – najavljuje Čestić i dodaje da će mu u posetu doći dva zamenika generalnog direktora NIS-a i ljudi koji su zaduženi za sve što se tiče NIS-a u našoj opštini, a da će tema biti problematika što se tiče bušotina na našoj teritoriji kao i kompletna rekonstrukcija Turijske ulice i Doža Đerđa koje su u najlošijem stanju u celoj opštini.

MOST U TURIJI

Prema njegovim rečima, osvetljenje mosta u Turiji, koje je u toku, se moralo uraditi mnogo ranije.

    - Kompletan most će biti osvetljen. Zamenićemo i ogradu koja je već dotrajala i više nije bezbedna. U trećoj fazi radićemo i rekonstrukciju celog mosta. Sada ćemo staviti osvetljenje, ogradu i fasadu mosta koji će dobiti lepu boju – ističe gost emisije ''Hronika srbobranske opštine''.

MESNA ZAJEDNICA NADALJ

 Neško Čestić podseća da je vlast obećala da će napraviti novu zgradu Mesne zajednice Nadalj i da je veliki deo toga već urađen.

    - Obezbedili smo sredstva za projekat rušenja i u toku je izrada projekta nove zgrade. Biće dosta promena. Imamo i sredstva za izgradnju. Nadaljačni zaslužuju da malo više investiramo kod njih. U planu je rekonstrukcija jednog dela vodovoda koji će ići u nekoliko pravaca. Tri stvari su bitne da se urade za Nadaljčane, biciklistička bezbednosna staza, nova Mesna zajednica i rekonstrukcija vodenih čvorišta – konstatuje predsednik opštine.

OTRESIŠTA

Ovih dana intezivno se gradi osam otresišta na prilaznim putevima do asfaltiranih ulica.

    - U atarske puteve investiramo ozbiljan novac i pored tih otresišta koji su samo jedan deo, radićemo i asfaltiranje i sređivanje produžetka prekog puta od nekih 650 metara sa mostićem. To je bila bolna tačka, jer je non-stop bilo vode i traktori i kamioin nisu mogli da prolaze. Ozbiljan novac je pripremljen i ide u atarske puteve i otresišta – zaključuje naš sagovornik.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner