Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Radivoj Debeljački: Više sredstava za opštinski budžet možemo naći u evropskim fondovima

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj je zajedno sa Fondom za evropske poslove u Velikoj sali Skupštine opštine Srbobran tokom 3., 4. i 5. maja 2017. godine  za sva zainteresovana javna preduzeća i ustanove sa teritorije srbobranske opštine organizovala predavanje na koji način konkurisati kod evropskih fondova.

Član opštinskog veća zadužen za lokalni ekonomski razvoj Radivoj Debeljački ističe da je odziv bio sasvim zadovoljavajući.

    - Imali smo veomu kvalitetnu edukaciju o tome kako se sastavljaju konkursne prijave za evropske fondove, gde se oni nalaze i kako se realizuju projekti koji se kasnije ostvaruju. Ovo je bilo inicijalno predavanje, a tri dana ,koliko je sve trajalo, je za ovako obimnu temu veoma malo vremena da se nauči sve ono što je neophodno – poručuje Debeljački i dodaje da je ovo ipak samo jedan od koraka koji će se ostvariti u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, opština Srbobran sada može da se pohvali da je ušla krug opština i gradova koji redovno učestvuju na različitim vidovima evropskih konkursa, a da su sada aktuelna dva  koja su predate Evropskoj komisiji.

    - Tiču se Zadružnog doma, gde sarađujemo sa opštinom Tazlar iz Mađarske, kao i Pozorištanca u kome zajedno sa Janošhalmom, našom pobratimljenom opštinom, želimo da završimo protivpožarnu zaštitu. Uz sve to treba dodati da će se različite manifestacije koje vezuju srpsko i mađarsko stanovništvo realizovati kroz te projekte – naglašava rukovodilac Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj koji se nada da će oni biti prihvaćeni od strane Evropske komisije.

Ako se to ipak ne dogodi, naš sagovornik kaže da će opština videti gde su greške, koje su, za ovaj prvi put, sigurno napravili.

    - Svake sledeće godine ćemo konkurisati i pokušavati da ih ostvarimo. Naš lokalni budžet ne može da se oslanja samo na izvore finansiranje preko Pokrajine i Republike, već moramo da pronalazimo neke druge načine, kao što su ovi evropski fondovi i tako obezbedimo više sredstava – zaključuje Radivoj Debeljački.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner