Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Prekontrolišite svoje vodomere

Distributer vode, JKP Graditelj, apeluje na potrošače da prekontrolišu svoje vodovodne instalacije i blagovremeno uoče eventualne kvarove usled smrzavanja i napuknuća cevi ili vodomera do kojih je došlo kod većeg broja korisnika. 

Posebno se apeluje na vlasnike objekata, u kojima niko ne boravi, da pregledaju šahtove sa vodomerima i, ukoliko to već nisu učinili, dodatno termički zaštite vodomere i ispuste vodu iz unutrašnjih instalacija kako bi sprečili havarijska curenja do kojih može doći ukoliko potraje hladni talas. U prethodna 3 dana radnici službe vodovoda su intervenisali preko 30 puta i zamenili vodomere na kojima je došlo do puknuća stakla usled smrzavanja. Eventualni kvarovi se mogu prijaviti na dežurni telefon 063 10 50 238.

U periodu smo godine kada su temperature ispod nule, što može dovesti do smrzavanja i ozbiljnih oštećenja mernih uređaja i unutrašnjih vodovodnih instalacija, ukoliko se ne zaštite pravovremeno i na odgovarajući način, a samim tim i do prekida vodosnabdevanja u objektima.

Potrebno je, pre svega, toplotno izolovati merne uređaje, odnosno vodomere. Ukoliko je vodomer postavljen plitko ili u podrumskim prostorijama potrebno je postaviti neki termoizolacioni materijal kao što su daske, stiropor ili slama preko vodomera, a bitno je napomenuti da samo zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu i sigurnu zaštitu. 

Preporučuje se korisnicima da provere da li su poklopci na vodovodnim šahtovima dobro zatvoreni te da ih ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima. Treba povesti računa i o vodovodnoj instalaciji i preventivno izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama domaćinstava koje se slabije ili u opšte ne greju.

Dvorišne česme bi trebalo da su već odavno isključene, a dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česmi, garaža i drugih nus-prostorija koje se ne greju trebalo je isprazniti ili preventivno i blagovremeno zaštititi.

Posebnu pažnju treba obratiti na objekte u kojima se periodično boravi (prazne kuće…) i u kojima u zimskom periodu nema potrošnje vode. Potrebno je zatvoriti vodu, prekontrolisati instalacije i vodomere i ispustiti vodu iz instalacija kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja vodomera i cevi.

 
 

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner