Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Ugrožen Park prirode Beljanska Bara? (VIDEO)

  

Dr Ilija Gazepov, predsednik Saveta za Park prirode „Beljanska bara“, obratio se javnosti povodom radova koje je nedavno izvršio "NIS Gasprom Njefta" na naftnom polju "Turija - sever". Dr Gazepov izrazio je zabrinutost zbog činjenice da su radovi vršeni na parceli u vlasništvu opštine Srbobran, bez saglasnosti lokalne samouprave, na kojoj se planira izgradnja etno sela.
 Kao mogući problem dr Gazepov je naveo i opasnosti koje eksploatacija može doneti Parku prirode "Beljanska bara". 
 
"Poznato je da u Srbiji postoji zagađenje od velikih industrijskih kompleksa i to je jasno i laicima. Ona su tačno locirana: proizvodnja nafte u Novom Sadu, Pančevu, Beogradu; metalurški kompleksi kao što su Bor, Majdanpek, Trepča... U stvari, svi veći gradovi koji imaju razvijenu industriju, imaju šanse da budu pod većim ili manjim industrijskim zagađenjem nekih velikih fabrika. Malo se zna i govori o zagađenju koje prouzrokuju aktivnosti koje se ne odvivaju unutar fabrika: istraživanja i eksploatacije mineralnog bogatstva – nafte. Na teritoriji opštine Srbobran nalazi se naftno polje „Turija sever“. „NIS Gasprom Njeft“ vrši eksploataciju na osnovu dozvola i projekata izdatih od strane nadležnog pokrajinskog sekretarijata, a na osnovu zakona kojima je regulisana materija eksploatacije mineralnih sirovina (početak eksploatacije nafte je 1991. godine, a od tada su se menjali propisi koji regulišu ovu oblast; ali ne i uslovi pod kojima „NIS Gasprom Njeft“ vrši eksploataciju). Pitanje je kakva im je tehnologija, kakve su mere zaštite predviđene za sprečavanje emisije u vazduh, vodu i zemljište, a one mogu da emituju različite štetne materije. To je nešto na šta posebno treba obratiti pažnju. Na žalost, u ovom momentu mi nemamo pred sobom jasnu sliku šta se dešava na tom polju. Ovih dana, „NIS Gasprom Njeft“ izveo je radove na iskopavanju rova i postavljanje cevovoda na parceli koja je vlasništvo opštine Srbobran. Na ovoj istoj parceli je planiran prostor za razvoj turizma – izgradnja Etno sela; prikaza tradiocionalnih kulturnih i istorijskih vrednosti naše lokalne sredine. 
Pored toga, prvi radovi, započeti bez saglasnosti opštine Srbobran, izvode se u neposrednoj blizini lokalnog Parka prirode i time ugrožavaju njegovo postojanje. Park prirode „Beljanska bara“ biće ugrožen ukoliko se ovakve aktivnosti nastave, jer bi čak i minimalno proširenje radova prešlo na njegove granice i time direktno kršilo jednu od osnovnih zabrana: promena izgleda terena. Osim ove, ključne stvari, zbog koje je Beljanska bara i dobila status zaštićenog prostora, nastavak aktivnosti i eksploatacija mineralnih sirovina takođe su zabranjeni na čitavoj teritoriji zaštićenog područja. Uprkos tome što se trenutno radovi ne odvijaju unutar samog Parka, ničim nije garantovano da, ukoliko se sada dopusti, „NIS Gasprom Njeft“ neće polako proširivati područje, dok neminovno ne pređe na teritoriju Parka prirode i time kompletno uništi ono po čemu je ovaj prostor karakterističan. Beljanska bara, kao dragoceno stanište živog sveta, jedan je od retkih hidrografskih objekata, koji je u izvesnoj meri sačuvao nekadašnji izgled vodenog toka tipičnog za ovaj deo Vojvodine, odnosno Bačke. Ovim putem izražavamo osudu aktivnosti čoveka, nemarnost prema prirodnom okruženju i nehat u opthoćenju prema onome što nam je dato na čuvanje. U ime Saveta za Park prirode „Beljanska bara“ izražavam najveće nezadovoljstvo zbog ovakvih aktivnosti i pozivam javnost da nam se pridruži – osuđujući ovakav pristup i ovakav način rada, kako bismo zajedno očuvali sredinu u kojoj živimo", ističe se u saopštenju koje je potpisao dr Ilija Gazepov, predsednik Saveta za Park prirode „Beljanska bara“.  

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner