Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Paroški: Neće više biti razbacivanja novca, približićemo vlast građanima i zajedno podići Srbobran

Do promene muzičkog programa za Ivanjdan u Nadalju i Petrovdan u Srbobranu došlo je zbog velike količine novca koji je bilo potrebno izdvojiti, lokalna samouprava će pronaći mehanizme kako bi pomogla poljoprivredi i preduzetnicima, ali će se i maksimalno založiti da popuni jedinu industrijsku zonu, rekao je novi predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški prilikom gostovanja na našem radiju.

NISAM IMAO TEŽI PERIOD U POLITIČKOJ KARIJERI

On priznaje da, nakon što je, posle ostavke Neška Čestića, na poslednjoj sednici Skupštine većinom glasova odbornika izabran za njegovog naslednika, nikad nije imao ovako težak period u svojoj političkoj karijeri.

   - Čestić je zvanično podneo neopozivu ostavku iz ličnih razloga i ja ne želim da spekulišem koji su to razlozi. Sada sve ono što je pripremano i rađeno da bi lokalna samouprava funkcionisala, moram da sagledam jer nisam bio toliko upućen u detalje. Posle toga, moći ćemo nešto konkretnije da kažemo – navodi Paroški.

MORALI SMO DA POVUČEMO TEŠKE ODLUKE, FINANSIJE ĆU VODITI DOMAĆINSKI

Govoreći i obeležavanju slave u Nadalju i Srbobranu, kaže da za kvalitet života građana ono nije toliko bitno, mada su, ističe, oni navikli da te dane provedu u drugačijem raspoloženju.

    - Lokalna samouprava se uvek trudila da izađe u susret željama i to je bila tradicija koja dosta košta. Iako su sada pripreme tekle, kada smo pogledali onu drugu, finansijsku stranu, morali smo već na startu da povučemo teške odluke. Ali smatram da sam u pravu i sve ono što sam odlučio kada se radi o obeležavanju ovih manifestacija je u interesu građana naše opštine. Do promene muzičkog programa je došlo pre svega zbog finansijskih uslova koje smo trebali da ispunimo. Zajedno sa saradnicima sam procenio da u ovom momentu ne možemo da potrošimo dosta veliku količinu novca na tako nešto. Bio sam vrlo odlučan u tome da se nađe drugo rešenje, iako nismo imali vremena – naglašava novi prvi čovek opštine.

Objašnjava da je u svom pristupnom govoru, pre nego što je izabran na sadašnju funkciju, rekao da će poslove Opštine i finansije voditi domaćinski. Bez razbacivanja i potrebe da se novac troši na nešto što nije neophodno.

    - Mi raspolažemo novcem poreskih obveznika i ja ću se tako i odnositi prema tome. Do sada je praksa bila da se pozivaju vrlo poznate grupe koje mnogo koštaju ovu sredinu. Ali treba postaviti pitanje šta mi dobijamo do toga. Hoćemo da omogućimo da se naši građani provesele, ali da li time postižemo pravi cilj i postoji li ekonomski efekat? Ova manifestacija ne sme da izgubi na značaju, ali mora da ima sasvim drugačiju koncepciju. Pored estradnog, mora da ima i kulturni, edukativni i sportski karakter. Takvi moraju da budu ''Petrovdanski dani''. A ne da imamo dva, tri sata svirke poznate grupe, vatromet i da se sa tim sve završi – ocenjuje Radivoj Paroški i dodaje da je zadovoljan kako je prošao Ivanjdan u Nadalju, mada priznaje da se malo plašio jer pevač Joca Stefanović koji je nastupio sa svojim bendom nije toliko poznat.

Naš sagovornik je pohvalio amatere koji su se i ovaj put uključili u obeležavanje ''Petrovdanskih dana''.

    - To je možda pravi način da se na jednom mestu pokaže šta oni rade tokom godine. Vrlo je bitno da možemo da uporedimo kvalitet rada svakog od njih. Oni su u Nadalju bili izuzetno dobri. Zaslužili su da im građani daju podršku, da vide tu mladost, želju za dokazivanjem i koliko su spremni da daju svom mestu – podvlači on i dodaje još da će proslava u Srbobranu biti skromna, ali obeležena onako kako dolikuje mestu sa bogatom tradicijom i prošlošću.

BILI SMO USPAVANI, SADA MORAMO DELOVATI U TRI PRAVCA

Doskorašnji predsednik Skupštine opštine je predložio je da se lokalna vlast u narednom periodu fokusira na osnovne probleme u društvu, pre svega misleći na strategiju razvoja poljoprivrede, obezbeđivanje uslova za intezivno ulaganje u opštinu i posebna strategiju prema preduzetništvu, odnosno malim i srednjim preduzećima koji su motor razvoja u svim sredinama.

    - Ono što sam izrekao u pristupnom govoru je u meni sazrevalo godinama. Pošto sam ja i predstavnik SNS, to što sam rekao je praktično suština programa moje stranke u Srbobranu. Smatram da moramo delovati u ta tri pravca, jer je to način kako da pokrenemo opštinu iz jednog dugogodišnjeg uspavanog stanja. Kao Srbobrancu mi smeta što nemamo dovoljno snage i energije da se dignemo i nešto konkretno uradimo – tvrdi Paroški.

Prema njegovim rečima, odgovornost i obaveze na njemu i njegovim saradnicima su izuzetno velike. Priznaje da su svi u prethodnom periodu bili uspavani, umrtvljeni, bez žara i energije da se nešto uradi.

    - Najveća je odgovornost predsednika opštine. Ja je sad preuzimam na sebe, ali i preuzimam odgovornost da pokrenem one koji moraju da rade. To su pre svega članovi Opštinskog veća i u njima vidim želju i spremnost. Rad mora biti zasnovan na odgovornosti pojedinca i na čestim analizama toga šta je uradio u jednom periodu. Meriće se ko je, koliko i šta uradio da bismo mogli da ostanemo zajedno i vučemo ta kola koja su zaista teška – zbori naš sagovornik.

Njegova želja je da  vlast približi građanima.

    - Ako se to desi, tada ćemo imati ne samo njihovu podršku, nego i volju i želju da se uključe u zajedničko vođenje politike, odnosno da dođemo do Srbobrana kakvog svi želimo. Razgovaram sa građanima i vidim da su nezadovoljni. Ali naći ćemo rešenje i ubeđen sam da ćemo uskoro biti na pravom putu – veruje u ono što govori prvi čovek lokalne samouprave.

POMOĆI ĆEMO NAŠOJ POLJOPRIVREDI 

Kaže da je poljoprivreda osnov razvoja i kada je ona u pitanju, potrebno je da se u opštinskom budžetu pronađu načini kako da se omogući razvoj i pomogne našoj poljoprivredi.

    - Lokalna samouprava stvara uslove kako bi poljoprivreda bila zamajac koji će pokrenuti sve ostalo u našoj sredini, ona ne može da formira preduzeća u toj oblasti. Imamo oko 3.500 poljoprivrednih gazdinstava i moramo da nađemo mehanizam kako da im pomognemo. Kako da pomognemo mladim poljoprivrednim proizvođačima, ljudima koji treba kroz poljoprivredu da zaposle radnike. Moramo da budemo vrlo odlučni u tome da nađemo i poslednji dinar da uložimo u poljoprivredu – naglašava Radivoj Paroški.

On navodi da novac koji je uzet kroz zakup poljoprivrednog zemljišta treba da se vrati kroz atarske puteve, kroz sistem za navodnjavanje i kroz neke druge vidove.

    - Ali budžet opštine se puni i od sredstava poljoprivrednika druge vrste. U tom smislu, govorim da moramo da pronađemo sredstva u budžetu, a sa druge strane postoje i fondovi na nivou Pokrajine i Republike, pa i kreditne linije koje možemo da subvencionišemo – predlaže nekadašnji predsedavajući Skupštine opštine.

Otkriva da će se vrlo brzo raditi novi rebalans budžeta, ali ovog puta će on biti baš onakav kako i treba da izgleda budžet jedne lokalne samouprave. Da zapravo omogući ulazak u sve segmente razvoja društvenog života.

    - U svim oblastima članovi Opštinskog veća treba da ponude rešenja, a videćemo da li su naše mogućnosti da sva ta rešenja i sprovedemo. Najveću odgovornost preuzimam na sebe, ali tražim od svi članova Opštinskog veća, zaposlenih u Opštinskog upravi, od zaposlenih u ustanovama i javnom preduzeću da svoje poslove izvršavaju na najbolji mogući način i kako bi se  brzo videli efekti. Sve svoje snage ću uložiti u to da ovo što sam rekao i ispunim, ali isto tako se nadam da će građani to prepoznati i da ću imati njihovu pomoć – poručuje Paroški.

ŽELIMO DA POČNEMO SA POPUNJAVANJEM INDUSTRIJSKE ZONE

Jedina industrijska zona koju ima opština Srbobran je počela da se urbanistički i infrastrukturno oprema još devedesetih. Ona još nije završena, a nijedan investitor nije došao.

   - Maksimalno ćemo se založiti da popunimo ovu industrijsku zonu ili da obezbedimo sredstva neke rezervisane industrijske zone, a Pokrajinska Vlada ima sredstva i za te namene. Investitoru je potrebna i blizina autoputa ili neki drugi infarstrukturni objekti. Želimo da počnemo da popunjavamo ovu industrijsku zonu, pošto imamo i jedan deo zemljišta za mala ili srednja preduzeća. Nismo dobro marketinški nastupili, pa i ne možemo da očekujemo nešto.  Ali uveren sam da ćemo zajedničom energijom uspeti i na ovom planu – podvlači naš sagovornik.

DA NEMAMO PREDUZETNIKE, SITUACIJA BI BILA JOŠ GORA

Paroški ocenjuje da opština Srbobran ima slabo razvijenu privredu, ali ima i solidan broj preduzetnika koji zapošljavaju zadovoljavajući broj radnika.

    - Da njih nema, situacija bi bila još gora. Ne možemo prepustiti preduzetnike, jedine prave privrednike koji zapošljavaju. Zbog toga ćemo, kao i kod poljoprivrede, pronaći sredstva kako bi im izašli u susret, pomogli i olakšali rad, jer će nam se to vratiti kroz njihovu veću privrednu aktivnost, veću zapošljavanje i veće prihode u budžetu. Onaj koji raspolaže novcem poreskih obveznik, mora dobro da razmisli gde i kako će ga potrošiti. Ovo situacija oko proslava je prvi korak gde smo želeli da pokažemo da je moguće jednim dobrim i racionalnim pristupom čak i uštedeti novac – zadovoljan je novi prvi čovek lokala.

KADA POSTAVIMO OPŠTINU NA NOGE, MOĆI ĆEMO DA FINANSIRAMO I DRUGE OBLASTI

Radivoj Paroški govori da zna da građani teško žive, ali misli da će se angažmanom i uključivanjem mnogih ljudi dobre volje i znanja uspeti u nameri da se opština postavi na noge.

    - Kada to uradimo, tada će nam biti lakše da finansiramo i druge oblasti društvenog života i rada, poput sporta, obrazovanja, kulture i slično. Znam kakve su potrebe sportista, potrebe u kulturi, sve mi je to poznato. Nije dovoljno samo obezbediti sredstva u budžetu, nego treba naći sponzore. Ali ne možemo da imamo kvalitetne sponzore kada nemamo uslove da dobro privređuju. To je jedan začaran krug u kome se nalazimo. Međutim, uveren sam da možemo da izađemo iz njega – tvrdi naš sagovornik.

OVO MOŽE DA BUDE NOVI POČETAK

Isto tako, siguran je da ovo može da bude jedan novi početak. Između ostalog, zbog toga što smatra da će i on lično sa svojim saradnicima najviše angažmana uložiti u to da se približe građanima i ljudima koji su spremni da pomognu Srbobranu.

    - To znači da hoćemo da svako od nas, ako ima potrebu i želju, kaže svoje mišljenje kako bi Srbobran trebao da izgleda. Jedno su želje, a drugo mogućnosti, međutim možemo da razgovaramo. Iz mnoštva tih razgovora može da se javi dobro rešenje. U tome vidim našu snagu koja će biti skoncetrisana u ljudima dobre volje. I ovo ne govorim u frazama. Mislim da opština Srbobran mora da napravi iskorak za novi početak koji će promeniti prepreke u našim glavama. Pozivam sve da se uključe, ali da  ne govorimo samo o problemima, već o rešenjima. Da se daju predlozi, da vidimo da li je moguće da sve to uobličimo u jedan program koji će omogućiti prosperitet. Uveren sam da ćemo zajedno podići našu opštinu  – zaključuje novi prvi čovek lokalne samouprave Radivoj Paroški.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner