Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Prvi korak Srbobrana i Orošhaze ka privrednoj saradnji

Privrednici dveju pobratimljenih opština, Srbobrana i Orošhaze sastali su se u sredu, 8. novembra 2017. godine u Maloj sali opštine kako bi razgovarali o čvršćoj ekonomskoj saradnji koja bi bila na obostranu korist.

Predstavnici 10 srbobranskih i tri preduzeća iz Orošhaze su pred gostima iz Mađarske približili svoje delatnosti i detaljnije objasnili čime se bave. Sastanak je održan na inicijativu prvog čoveka opštine Radivoja Paroškog koji je istakao da je ovo prvo okupljanje privrednika između Srbobrana i Orošhaze, jer su dosadašnji kontakti bili samo kulturni i turistički.

    - Imamo vezu dugu osam godina, ali sada prelazimo u drugu etapu. Napravili smo korak koji će omogućiti uspostavljanje jače saradnje između naših privrednika. Nama je interesantno i korisno što se Orošhaza nalazi u Mađarskoj, koja je članica Evropske unije, a sa druge strane, smatramo da je za njih bitno što mi u Srbiji imamo poseban status u carinskom odnosu sa Rusijom. Srbobran ima ono što je karakteristično za poljoprivredu i metalsku industriju, ali ja ne očekujem da ćemo odmah imati konkretne rezultate, već će oni biti vidljivi u narednom periodu – podvukao je Radivoj Paroški.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da se prezentacije srbobranskih privrednika u pismenom obliku dostave predsedniku opštine Orošhaze, a isto tako, prvom čoveku opštine Srbobran biće podnete i prezentacije gostiju iz Mađarske.

    - Tada ćemo uspeti da se dogovorimo koje su to oblasti koje imaju dodirnih tačaka. Veoma sam zadovoljan sa skupom, i time što je odziv lokalnih preduzetnika bio veliki. Time smo sigurno zainteresovali privrednike iz naše pobratimljene opštine – poručio je Paroški.

Delegaciju naših severnih suseda predvodio je čelni čovek Orošhaze Zoltan David koji kaže da saradnju treba podići na viši nivo.

    - Tražimo poslove koji će nas povezati. Možda na prvom susretu nećemo ostvariti konkretnu saradnju, ali proces je započet i to je jako važno. Svakoj lokalnoj samoupravi i građaninu je bitno da se pojave nova radna mesta. Orošhaza je otvoren grad i koliko vidim i Srbobran je takođe – govori David.

Kako je rekao, sada nisu došli svi predstavnici Orošhaze, ali će svaku informaciju koju saznaju proslediti onima koji nisu bili prisutni.

    - Iskreno se nadam da će naša saradnja biti uspešna saradnja i da ćemo videti plodove rada, a ja pozivam sve Srbobrance da dođu kod nas u Orošhazu, jer imamo prelep grad sa banjom, bazenima i jezerom – naglasio je Zoltan David.

Pozitivne utiske nosi i predstavnica ''Orošfarme'' Magdolna Benke.

    - Mi smo poljoprivredna firma, a znam da je u Srbiji ta grana veoma razvijena. Ovde sam pričala sa predstavnicom firme koje se bavi doradom i pakovanjem semenske robe. Novosadske sorte su se pokazale kao dobre, mi sejemo jednu takvu i imamo dobra iskustva. Ovaj skup je bio važan za privlačenje pažnje. Trenutno ne vidim kako bi mogli da ostvarimo konkretne poslove, jer su naše delatnosti jako zatvorene, ali nadam se da ćemo ipak uspeti u tome – navela je sagovornica ''Radio Srbobrana'', a njen kolega iz radionice za obradu metala ''Šara'' se takođe nada da će susret uroditi plodom.

Inače pred gostima iz Mađarske predstavili su se ''Best Seed Producer'' - Doradni centar, ''Trgo Auto'', ''NB Soja Gold'', ''Turinka'', ''Vulkan Komerc'', ''Metal X'', ''Kovatherm, ''Pionir'', ''Reahem'' i ''IV-KOOP'', a Srbobrancima se, pored preduzeća ''Orošfarm'' i firme za galvanizaciju metala ''Šara'', predstavilo i komunalno preduzeće iz Orošhaze.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner