Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Prihvaćeni predlozi o dobitnicima Oktobarske nagrade i Zahvalnice, dr Svetlana Rajak nova direktorka Doma zdravlja

Na 15. sednici lokalnog parlamenta održanoj u utorak, 17. oktobra 2017. godine su i zvanično potvrđene Odluke o dodeljivanju Oktobarske nagrade i Zahvalnica opštine Srbobran, a takođe je usvojeno rešenje da dr Svetlana Rajak bude nova direktorka Doma zdravlja ''Dr Đorđe Bastić''.

Većinom glasova prisutnih odbornika odlučeno je da ovogodišnja Oktobarska nagrada naše opštine ode u ruke legendarnog fudbalera Partizana i nekadašnjeg internacionalca Josipa Pirmajera za uspehe ostvarene u oblasti sporta, kao i da se ona posthumno dodeli Slobodanu Radiću za dostignuća u oblasti privrednog i društvenog života.

Isto tako, Zahvalnice opštine Srbobran koje su namenjene za postignute primerene rezultate i uspehe u radu, učinjene podvige, humana dela, kao i za ispoljenu hrabrost i požrtvovanje u spasavanju života ljudi i materijalnih dobara otišle su na šest adresa:

1. Domu kulture opštine Srbobran – za postignute primerene rezultate i uspehe u radu

2. Košarkaškom klubu ''Akademik'' -  za postignute primerene rezultate u oblasti sporta

3. Gradskom horu ''Zora'' - za postignute rezultate i uspehe u radu

4. Kompaniji ''Delfi'' iz Novog Sada - za postignute primerne rezulatate i uspehe u radu

5. KUD ''Vladislav Kaćanski Bard'' - za postignute primerne rezultate i uspehe u radu

6. Ištvanu Andraš Totu iz Turije – za učinjena humanitarna dela

Bez rasprave je doneta Odluka o izmeni Odluke o hvatanju i postupanju sa psima i mačkama lutalicama i sakupljanju i postupanju sa životinjskim leševima, a nakon toga je Kornelia Hušći razrešena dužnosti v.d. direktora Doma zdravlja ''Dr Đorđe Bastić'' u Srbobranu zbog isteka roka od šest meseci na koji je imenovana.

Nju će na tom mestu naslediti specijalista pedijatrije dr Svetlana Rajak (48) koja je ceo svoj radni vek provela u srbobranskoj zdravstvenoj ustanovi. Fakultet je završila 1998. godine, a posle toga se zaposlila na opštoj praksi. Pet godina je radila sve poslove hitne službe opšte prakse i na dečijem odeljenju.

Doktor Živko Nastić je 2005. godine šalje na specijalizaciju pedijatrije, a 2011. godine nakon trudničkog i porodiljskog bolovanja vraća se u Dom zdravlja i od tad radi kao specijalista pedijatrije. Već četiri godine je načelnica službe za zdravstvenu zaštitu dece, omladine, žena i polivalentne patronaže.

Pored toga, angažovana je i kao predavač na Farmaceutskom fakultetu u Novom Sadu i na ''ICEPS'' fakultetu u Beogradu  na strukovnim studije za medicinske sestre.

    - Poznato je da lokalna samouprava kao osnivač i institucija primarne zdravstvene zaštite na području opštine Srbobran pokriva celokupnu teritoriju i pruža zdravstvenu zaštitu za sve osiguranike koji imaju izabrane lekare u našoj zdravstvenoj ustanovi odnosno pruža pomoć svim stanovnicima kojima je potrebna medicinska pomoć. Obavljanje zdravstvene zaštite pre svega znači da ona promoviše zdravlje, pruža preventivne i spečijalističke preglede, terapije i ostale usluge za sve kategorije stanovništva – rekla je Rajakova.

U skladu sa zakonom i statutom Doma zdravlja izabrani su organi zdravlja i stručna savetodavna tela i komisije.

    - Ono što bi bila naša misija jeste zapravo da zdravstvena zaštita treba da bude dostupna svim korisnicima, odnosno svim građanima opštine Srbobran, da bi se pružila zaštita koja je potrebna i koja mora da bude dostupna, bezbedna i efikasna.

Prema njenim rečima, prioritet je da se najpre unapredi preventivni rad Doma zdravlja.

    - Želim da se podigne svest građana o zdravom načinu života, kao i da se povećava obuhvat stanovništva svih starosnih kategorija sa obaveznim preventivnim pregledima, da se unapredi kvalitet rada tog preventivnog rada, zatim da se žene obuhvate skriningom za karcinom grlića materice i dojke, skrining karcinoma debelog creva, a da se smanji smrtnost od nehroničnih bolesti, odnosno  da se smanje bolesti povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti i malignih oboljenja – poručilla je sa govornica Svetlana Rajak.

Kako je rekla, rukovodioci Doma zdravlja bi trebalo da se angažuju da ta ustanova sledeće godine dobije akreditaciju na  sedam godina, zatim da se u saradnji sa osnivačem ulaže u kapitalne investicije i da se poboljša kvalitet kućnog lečenja pacijenata, paliativnog zbrinjavanja i patronažne službe jer je sve veći broj starog stanovništva.

    - Da bi se sve to postiglo potrebno je angažovanje svih zaposlenih. Prvenstveno mene kao direktora, a ono što je važno je promocija našeg Doma zdravlja gde mi u saradnji sa fakultetom kako farmaceutskim fakultetom, gde sam ja angažovana i fakultetom ICEPS razvijemo saradnju da se kod nas u Srbobranu obavlja praksa studenata. Cilj nam je i poboljšati i intenzivirati komunikaciju sa osnivačem – navela je naslednica Kornelie Hušći i dodala da će se truditi da svoje pokaže svoje znanje i stručnost i opravda poverenje koje joj je ukazano.

Nakon toga je usvojeno i Rešenje o izmeni Rešenja o imenovanju članova Školskog odbora Gimnazije ''Svetozar Miletić'' iz Srbobrana, a 15. sednica Skupštine opštine je nakon nepunih sat vremena zaključena odborničkim pitanjima.

Darko Vujinović

 

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner