Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Paroški posetio decu u vrtićima, ''Dečija nedelja'' bila bogata aktivnostima

Deca iz srbobranskih vrtića ''Bambi'' i ''Crvenkapa'' su zajedno sa svojim vaspitačicama i direktorkom Predškolske ustanove ''Radost'' Aleksandrom Vrsajković bili domaćini predsedniku opštine Srbobran Radivoju Paroškom, kao i članovima Opštinskog veća Zoranu Mijiću i Radivoju Debeljačkom koji su ih povodom ''Dečije nedelje'' posetili u četvrtak, 5. oktobra 2017. godine.

Predstavnici lokalne samouprave su dočekani uz igru i pesmu, a gosti su im uzvratili poklonima u vidu slatkiša koje su doneli. Prvi čovek opštine Srbobran je podsetio da je tradicija da deca iz vrtića dolaze u posetu predsedniku opštine, ali je ovaj put bilo obrnuto.

    - Mi smo malo izmenili taj ustaljeni program, pa smo došli u vrtić kod dece da vidimo kako je njima, kakvi su uslovi i da sa njima porazgovaramo. Trenutno u zgradi opštine nemamo uslove da primimo decu jer imamo radove, ali dogovorili smo se da za dve nedelje oni budu naši gosti i vide gde radimo, ali i da tamo govorimo o malo ozbiljnim pitanjima, jer ovde u vrtiću smo se više zabavljali i igrali – rekao je Paroški i dodao da se raduje tom susretu.

Direktorka Predškolske ustanove ''Radost'' Aleksandra Vrsajković poručila je za naš radio da je celokupan planirani program u okviru ''Dečije nedelje'' bio veoma bogat i raznovrstan i u potpunosti realizovan.

    - Vaspitači svih objekata su imali slobodu da sami osmisle aktivnosti koje će održati, naravno u dogovoru sa decom, roditeljima i nama. Na početku svake ''Dečije nedelje''se dogovorimo o rasporedu odlaska u vatrogasnu stanicu i oko dolaska saobraćajaca u naše vrtiće, a ostale dane vaspitači sami raspoređuju. U svim objektima deca su uživala u pozorišnim predstavama na srpskom i mađarskom jeziku. Išli su u posete biblioteci, pekarama i seoskim domaćinstvima gde su bili pozvani, a u vrtićima su pravili kolače – govori Vrsajković.

Ona ističe da je u objektu ''Bubamara'' prvi put održana Biciklijada gde su deca sa svojim roditeljima u pratnji policije vozili ulicama Nadalja, a da je u vrtiću ''Pepeljuga'' u Turiji umesto maskenbala održana jesenja keceljijada za koju su roditelji izradili dečije kecelje na temu jeseni.

    - Roditelji su učestvovali i u pečenju palačinki za svu decu, a zatim nas je kao i svaki put posetila porodica Kočiš koji su za naše mališane pravili tradicionalni mađarski kolač. Vreme nas je poslužilo cele nedelje, ako izuzmemo petak koji je bio kišni. Ali na kraju svake dečije nedelje petak je rezervisan za maskenbal, tako da su deca svakako unutra. Moram da pohvalim roditelje za kreativnost i uložen trud oko kostimiranja dece – navodi naša sagovornica.

Kako kaže, svake godine u ovo vreme oni održavaju humanitarnu akciju i uglavnom je reč o pomoći u sakupljanju higijene i igračaka za socijalne ugrožene iz naše opštine ili Udruženje ''Biser'', ali ove godine je bio drugačiji slučaj.

    - Odlučili smo se za akciju pod nazivom ''Pomoć za Nađu'', trogodišnju devojčicu iz Vrbasa koja je obolela od leukemije, a plakati sa brojem žiro-računa su okačeni na našim vrtićima. Iako naše akcije traju samo u toku ''Dečije nedelje'', ovaj put ćemo je produžiti – otkrila je Aleksandra Vrsajković i zahvalila se svima koji su pomogli u organizaciji i realizaciji ove ''Dečije nedelje''.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner