Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Ne treba olako da se odričemo starih ljudi

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba Centar za socijalni rad iz Srbobrana je u svojim prostorijama u subotu, 29. septembra 2017. godine organizovao okupljanje penzionera sa teritorije opštine.

Prisutnima se obratila direktorka ove ustanove Biserka Veselinović koja je naglasila da je skup ovim povodom tradicionalan jer traje već desetak godina.

    - Priča o starenju počinje pričom o rođenju i porodici. Onoliko koliko prenesemo mladima i deci toliko ćemo dobiti u vidu poštovanja i uspeti da ga održimo u starosti. Dakle, moramo i dalje graditi sebe. To što pripadate trećem dobu ne znači da su vaši kvaliteti onoga što možete da pružite zajednici smanjeni. Naprotiv, iskustvo i vreme kojim raspolažete treba da se dele sa drugima. Znate da se jako trudimo, a koliko smo uspešni, to najbolje znate vi – poručila je Veselinović.

Reč je potom preuzeo predsednik opštine Radivoj Paroški koji je istakao da je i pored mnogo posla i obaveza, rado prihvatio poziv za ovaj susret upravo zbog toga što stara lica zaslužuju da se prema njima lokalna samouprava odnosi na način koji možda do sada nije bio prisutan u punom smislu.

    - Ali mislim da ste vi svojim radom i svim onim što se doprineli ovoj zajednici zaslužili da vam se izađe u susret i omogući da nastavite svoj životni vek kako to priliči, kao i da budete srećni i zadovoljni. Mi ćemo biti srećni ako vidimo da vi i u ovom vremenu  možete da date svoj doprinos. Moram da vam kažem da smo pripremili pomoć, a radi se o tome da pomognemo penzionerima koji imaju najniže penzije. Sledeće godine ćemo učiniti i dodatni korak za neka putovanja gde biste mogli da obiđete destinacije koje su zanimljive za vas. Zajedno činimo sve što možemo da ulepšamo vaš život, a budite sigurni da smo sa vama i da će uvek tako biti – naveo je predsednik Paroški.

Član Opštinskog veća zadužen za zdravstvo dr Ilija Gazepov takođe je bio prisutan na ovom okupljanju, a za ''Radio Srbobran'' je kazao da je dugi niz godina u kontaktu sa zaposlenima u Centru za socijalni rad, ali i njihovim štićenicima.

    - Sa godinama, pitanja socijale i zdravstva su sve naglašeniji. Svestan sam da naše društvo izdvaja znatna sredstva za rešavanje tih potreba, ali ja nisam zadovoljan. Postoji jedan veliki prostor gde se na više načina mogu stvoriti uslovi za bolji život starijih osoba. Društvo ne treba da se njihovim odlaskom u penziju reši njihovog znanja i iskustva. Naprotiv, treba ih i dalje uključivati u sve tokove. Centar za socijalni rad, Dom zdravlja i ja kao član Opštinskog veća pokušavamo na više načina da stvorimo uslove za poboljšanje usluga tom delu stanovništva – rekao je doktor Gazepov i dodao da su u toku pripreme da pomenute ustanove zajedno sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti ''Plavi krug'' naprave protokol o zajedničkoj saradnji sa ciljem poboljšanja pružanja socijalnih i zdravstvenih usluga starijem stanovništvu u opštini Srbobran.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner