Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Zemljište u opštini Srbobran je pogodno za gajenje leske

Predavanje stručnjaka iz kompanije ''Ferero Roše'' na temu proizvodnje lešnika održano je u Domu kulture u Srbobranu u petak, 29. septembra 2017. godine, a mere podrške za proizvodnju lešnika, kao i modele za zasnivanje novih površina pod ovom biljkom, predstavio je Slobodan Pavlović iz pomenute kompanije.

Programi podrške namenjeni su poljoprivrednim gazdinstvima, firmama i zadrugama sa određenim minimumom plodnog tla pogodnog za uzgoj ove kulture. ''Ferero Roše'' već sada u Srbiji ima oko 600 hektara pod lešnicima, rasadnik im se prostire na 60 hektara, i traže nove kooperante.

Kako je za ''Radio Srbobran'' rekao Slobodan Pavlović, on preporučuje podizanje zasada leske u opštini Srbobran pre svega jer je ona kod nas već prisutna kao voćna vrsta.

    - Ima dosta uspešnih zasada, a i zemljište u srbobranskoj opštini je visokog kvaliteta, tako da je veoma pogodno za gajenje leske – naveo je on.

Prema njegovim rečima, minimalne površine koje oni ugovaraju su jedan hektar, a što se tiče neke optimalne površine za porodično gazdinstvo, to je od tri do pet hektara.

    - Tu površinu poljoprivrednici mogu sami da obrađuju i kada dođe puna rodnost mogu da imaju lepu zaradu – ocenjuje ovaj stručnjak.

Isto tako, otkriva da je leska generalno vrlo laka biljka za održavanje.

   - Ono što može da bude problem kod proizvodnje je postavljanje sistema za navodnjavanje koje je ipak nešto skuplja investicija. Međutim, imate vrlo lepe povraćaje od Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata, tako da to može da dosta pojeftini proizvodnju. Što se tiče same proizvodnje leske, nije problem održati je zdravom – zaključio je Pavlović i dodao da svi zainteresovani njihov kontakt mogu da pronađu u Kancelariji za poljoprivredu opštine Srbobran.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner