Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

''Best Seed Producer'' preuzima potpunu kontrolu nad semenom strnih žita u Srbiji

Preduzeće ''Best Seed Producer'' (BSP) posvetiće se organizaciji proizvodnje semena, doradi i distribuciji, a od ove jeseni preuzeće potpunu kontrolu nad semenom strnih žita koje će se prodavati u Srbiji – poručio je za ''Radio Srbobran'' istaknuti stručnjak i saradnik ''BSP''-a profesor Miroslav Malešević.

Ova semenska kuća je u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo rešila da unapredi proizvodnju žita u Srbiji. U toj saradnji Institut će da stvara, a Doradni centar u Srbobranu da dorađuje, umnožava i distribuira.

    - Niko drugi neće imati pravo jer smo preuzeli licencu od Instituta. Svo osnovno seme se nalazi u ''BSP''-u i mi ćemo sledeće godine biti ekskluzivni predstavnici. Ništa to ne radimo potpuno samostalno. Oslanjamo se na Institut i na njihovu logistiku koju poseduju, a tako ćemo raditi i ubuduće. Taj sortiment koji trenutno imamo vremenom ćemo dopunjavati sa novijim sortama i pratiti sve ono što se dešava. ''BSP'' Srbobran nema kao semenska kuća sve ono što treba da prati proizvodnju poput laboratorija za zemljište, stručnjaka koji će se baviti zaštitom bilja i drugim pratećim stvarima, pa ćemo koristiti sve što Institut nudi uz svoj asortiment – poručuje Malešević.

Prema njegovim rečima, to je čvrsta saradnja Instituta kao naučno-istraživačke i ''BSP''-a kao semenske kuće, iako je on, kako kaže, već afirmisan u tom smislu, ali sada prvi put ulazi u sferu trgovine.

    - Zbog toga ćemo preuzeti odgovornost za seme, za njegov kvalitet i za sve ono što prati tržište. U ovoj sezoni prvi put testiramo te mogućnosti. Moram da kažem da do sada nismo imali ni jednu primedbu od strane proizvođača na sve ono što je izašlo iz Doradnog centra ''BSP''-a i što je tu dorađeno i zaštićeno. To se neće ni u buduće dešavati, naprotiv. Pooštrava se kontrola na svim segmentima, od proizvodnje do pakovanja. Takođe smo se opredelili da koristimo najmodernija sredstva za dezinfekciju semena i u tom smislu će ono biti zaštićeno. Što se tiče opreme za doradu ona je zaista vrhunska. Rade stručni ljudi koji odlično poznaju svoj posao i očekujem da će seme i ove godine biti izuzetnog kvaliteta – navodi naš sagovornik.

Malešević otkriva da će se ''Best Seed Producer'' potruditi da svima koju budu zainteresovani za upotrebu njihovog semena pruže moguće uslove.

    - Postojaće mogućnost nabavke semena za novac, a biće i ponuda da se vrši kompenzacija. Uvući ćemo i zadruge kao posrednike u prometu, ali ćemo gledati da u budućnosti što direktnije sarađujemo sa samim poljoprivrednim proizvođačima. Spremni smo da učinimo sve kako bi im omogućili da što lakše i jeftinije nabave vrhunske sorte koje nudimo. Pokrenuli smo marketinšku  i uopšte kampanju  oko ovogodišnje setve pa da to i pokažemo – završava profesor Miroslav Malešević.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner